Twee doden bij schietpartij in Oost-Jeruzalem

Een man opende vanuit de auto het vuur op voorbijgangers nabij een politiebureau in het oosten van de stad.

Beeld van het politebureau waar de schietpartij plaatsvond.
Beeld van het politebureau waar de schietpartij plaatsvond. Foto Ahmad Gharabli/ AFP

Bij een schietpartij nabij een politiehoofdkwartier in Oost-Jeruzalem zijn twee doden gevallen. Ten minste zes anderen raakten gewond. Een man opende vanuit een auto het vuur op voorbijgangers, zo meldt persbureau AP. Volgens autoriteiten gaat het om een aanvaller van Palestijnse afkomstig. Ze spreken van een “terreurdaad”.

Het incident vond plaats bij een busstation vlakbij het politiebureau in de wijk Givat Hatachmoshet. Die ligt in Oost-Jeruzalem, een door Israël bezet Palestijns gebied. Na twee mensen te hebben beschoten, vluchtte de dader een Arabische wijk in, waar hij uit zijn auto stapte en te voet verder ging.

Daar opende hij opnieuw het vuur. Een agent die de achtervolging had ingezet, werd daarbij geraakt. De dader is vervolgens doodgeschoten door de politie. De slachtoffers zijn naar het ziekenhuis gebracht, alwaar twee van hen - een agent en een vrouw - later overleden.

De afgelopen jaren vormde het begin van oktober telkens de start voor een nieuwe golf aan geweldsincidenten in Jeruzalem. Bij verschillende aanvallen door Palestijnen, voornamelijk steekpartijen, kwamen sinds een jaar geleden 34 Israëliërs en twee Amerikaanse toeristen om. Volgens Israëlische autoriteiten werden 218 Palestijnen gedood, waarvan het merendeel aanvaller was.

Twitter avatar DerkWalters Derk Walters Opvallend dat het een schietpartij was. Meeste Palestijnse aanslagen sinds 2014 werden uitgevoerd met een mes of auto (run-over attacks).