Achttien doden bij aanslag in Turkije

Een autobom werd tot ontploffing gebracht nabij een politiebureau in het zuidoosten van Turkije.

Beeld van de rookpluimen die opstijgen vanaf een politiebureau in het zuidoosten van Turkije. Koerdische militanten hebben daar even daarvoor een autobom tot ontploffing gebracht.
Beeld van de rookpluimen die opstijgen vanaf een politiebureau in het zuidoosten van Turkije. Koerdische militanten hebben daar even daarvoor een autobom tot ontploffing gebracht. Foto AP

Bij een bomaanslag nabij een politiebureau in het zuidoosten van Turkije zijn zondag achttien mensen omgekomen, onder wie negen militairen. Daarnaast raakten 27 anderen, elf militairen en zestien burgers, gewond. Turkse autoriteiten houden Koerdische militanten verantwoordelijk voor de aanval, zo meldt staatspersbureau Anadolu.

De aanslag vond plaats in de provincie Hakkari, zo’n twintig kilometer van de plaats Semdinli en niet ver van de Iraakse en Iraanse grens. In dit gebied wonen overwegend aanhangers van de Koerdische partij PKK. De explosie sloeg een krater van 7 meter diep en 15 meter breed.

Minister van Energie Berat Albayrak heeft de aanslag tijdens een toespraak in Istanbul veroordeeld. Hij riep alle landen op een verenigd front tegen terrorisme te vormen.

Locatie van de gebeurtenis:

Turkse autoriteiten bedacht op aanslagen

Turkse autoriteiten waren al bedacht op aanslagen. Zondag is het achttien jaar geleden dat PKK-leider Abdullah Öcalan vanuit Syrië naar Turkije vluchtte. Enkele maanden later werd hij opgepakt. Öcalan zit sindsdien, tot onvrede van veel Koerden, vast in een gevangenis op een eiland bij Istanbul. Turkije, de VS en de EU beschouwen de PKK als een terroristische organisatie.

Zaterdag bliezen een man en een vrouw zichzelf op nabij de Turkse hoofdstad Ankara toen ze gesnapt werden tijdens het voorbereiden van een aanslag met een autobom. Bij een aanval met explosieven afgelopen donderdag op een politiebureau in Istanbul raakten tien mensen gewond.

Bovendien laait het geweld in het overwegend Koerdische zuidoosten van Turkije de laatste dagen weer op. Zo kwamen zaterdag twaalf mensen, onder wie acht PKK-strijders, om het leven na een vuurgevecht in de plaats Yuksekova.