Munsterman moet gewoon betalen van de fiscus

Belasting

De fiscus dwong de oud-Twente-voorzitter tot een tweede hypotheek. Anders kan hij zijn belastingen wellicht niet betalen.

Foto Olaf Kraak / ANP

De Belastingdienst heeft oud-FC Twente-voorzitter Joop Munsterman eerder dit jaar gedwongen een financiële buffer aan te leggen. De fiscus was bang dat de pensioen-bv van Munsterman niet aan haar fiscale verplichtingen kon voldoen.

Dat blijkt uit onderzoek van NRC. Onder druk van de Belastingdienst heeft Munsterman op 9 juni van dit jaar een extra hypotheek van 1 miljoen euro afgesloten op zijn villa in Hengelo. Die dient als onderpand voor de Belastingdienst, aldus de financieel adviseur van Munsterman.

De fiscus vreest dat Munstermans pensioen-bv Drienerpark Holding te weinig geld in kas heeft om alle pensioentermijnen te betalen waarover nog inkomstenbelasting moet worden betaald. Het gaat om ettelijke tonnen aan belastingen.

In de bv zat de vertrekpremie van ruim 2 miljoen euro die Munsterman kreeg bij zijn gedwongen vertrek als baas bij uitgeefconcern Wegener in 2010. Via zijn bv leende Munsterman in 2011 en 2012 zo’n 1,6 miljoen euro aan Twente, tegen 7 procent rente.

Munsterman, die net 65 is geworden, was tussen 2004 en het voorjaar van 2015 voorzitter van FC Twente. Tien jaar lang werd hij tot ver buiten Enschede geloofd en geprezen, vooral nadat Twente in 2010 voor het eerst in zijn bestaan landskampioen werd.

Maar na zijn vertrek als voorzitter op 1 april vorig jaar bleek de club in grote financiële problemen te verkeren. Medebestuurders van de club klaagden dat Munsterman te solistisch had gehandeld en de financiële situatie bij de club te rooskleurig had voorgesteld. De club ontsnapte ternauwernood aan een gedwongen degradatie. Fiscale opsporingsdienst FIOD begon een onderzoek naar de voetbaltransfers die onder Munstermans bewind plaatsvonden.

Lees ook Joop, Aldo en de rest – het drama FC Twente

Volgens de financieel adviseur van Munsterman zijn daar nu problemen met de fiscus bijgekomen. Die draaien om leningen die Munsterman in 2011 en 2012 vanuit zijn bv verstrekte aan FC Twente. „De belastinginspecteur vindt dat Munsterman gewoon belasting moet betalen over het geld dat als belegging in Twente is gestoken, ook al is dat een hele slechte investering gebleken.”

De bedoeling was dat Munsterman bij zijn pensionering over de totale afkoopsom van Wegener inkomstenbelasting zou gaan betalen op het moment dat hij de pensioenuitkeringen zou ontvangen. Maar een groot deel van het geld is verloren gegaan door de malaise bij Twente. De club sloot een half jaar geleden een crediteurenakkoord met Munsterman en andere oud-bestuursleden. Zij zien weinig tot niets terug van de miljoenen die zij aan de club uitleenden.

De financieel adviseur benadrukt dat Munsterman voldoende inkomsten en vermogen heeft. Zo bezit Munsterman aandelen in SEPA Green, een energiebedrijf dat gas en stroom leverde aan onder meer FC Twente.

Munsterman zelf zegt dat de extra hypotheek op zijn huis „een fiscale keuze” is. „Ik kan prima aan alle verplichtingen voldoen. Maar ik heb ook niet zoveel nodig.”

Munsterman werkt ondertussen met de uitgeverij van voetbaljournalist Johan Derksen aan een „louterend” boek over zijn jaren bij FC Twente, dat voor het einde van de voetbalcompetitie moet verschijnen. Het zal volgens Munsterman „een ander licht op de zaak-Twente werpen”.