Liquidaties

Twee doden bij schietpartijen Amsterdam-West, slachtoffers waren ‘geen criminelen’

Twee schietpartijen in Amsterdam hebben zaterdag aan twee mannen het leven gekost. Geen van de twee slachtoffers had volgens de politie banden met het criminele circuit.

Een 44-jarige man werd in de nacht van vrijdag op zaterdag neergeschoten. Aan de schietpartij, die plaatsvond in Amsterdam-West, ging vermoedelijk een ruzie vooraf. Dat concludeerde de politie zondag na het horen van ooggetuigen. De man zou, samen met twee vrienden, ruzie hebben gekregen met een groepje van drie of vier mannen. Hierbij zou een van hen een vuurwapen hebben getrokken en op het slachtoffer en twee vrienden hebben geschoten. Deze twee mannen van 44 en 50 jaar raakten lichtgewond.

Zaterdagmiddag werd een 31-jarige man doodgeschoten in een parkeergarage in zijn auto, in het bijzijn van zijn kind en zijn vriendin, die zwaargewond raakte. De jonge dochter bleef ongedeerd. Volgens Het Parool was het slachtoffer werkzaam in de creatieve industrie en werkte hij als programmeur in het uitgaansleven. Het motief voor de aanslag is onbekend.

De recherche onderzoekt of er een verband is met een uitgebrande auto die in een nabijgelegen straat werd gevonden en mogelijk diende als vluchtauto. In Hoofddorp werd later nog een lege auto gevonden, die eerder in de omgeving van het schietincident werd gezien. De politie onderzoekt of dit voertuig is gebruikt bij de vlucht van de schutters. Het zou gaan om twee in het zwart geklede mannen. De daders, ook die van de schietpartij eerder op de zaterdag, zijn voortvluchtig. (NRC/ANP)