Koninklijke familie

Politici willen onderzoek naar verkoop kunst door Oranjes aan buitenlandse partijen

D66, PvdA en SP gaan Kamervragen stellen over de verkoop van kunstvoorwerpen door leden van de koninklijke familie. Aanleiding is een artikel in NRC waaruit blijkt dat de Oranjes in stilte voor miljoenenbedragen een groot schilderij en een atlas met 1.200 oude tekeningen hebben verkocht.

De kunstwerken zijn niet eerst aan nationale musea aangeboden, maar rechtstreeks verkocht aan een buitenlands museum en een particulier. Daardoor is volgens kunsthistorici nationaal erfgoed verloren gegaan. Ook wordt betwijfeld of het schilderij wel privébezit was.

D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold: „Dit is een stevige beschuldiging. D66 wil dat er nader onderzoek wordt gedaan.” Op 25 of 26 oktober wordt in de Kamer de begroting van de koning behandeld. Kamerlid Jeroen Recourt (PvdA) wil onder andere weten wie de restauratie heeft bekostigd.

De Rijksvoorlichtingsdienst liet zaterdag in een persbericht weten dat de restauratie van het schilderij Boschbrand van Raden Saleh door de familie zelf is betaald. Ook stelt de RVD dat de staat heeft bepaald dat het schilderij niet behouden hoefde te blijven voor Nederlandse openbare musea.

Staats- of privébezit?: pagina 26
    • Arjen Ribbens