‘IS verloor ruim kwart grondgebied sinds begin 2015’

De oppervlakte van het kalifaat is nu nog zo groot als dat van Sri Lanka, meldt de BBC.

Een strijders van het Vrije Syrische leger achter een muurschildering van een IS-strijder in de door Turkije heroverde Syrische grensstad Jarablus.
Een strijders van het Vrije Syrische leger achter een muurschildering van een IS-strijder in de door Turkije heroverde Syrische grensstad Jarablus. Foto Umit Bektas/ Reuters

Terreurbeweging Islamitische Staat (IS) heeft sinds januari 2015 ruim een kwart van haar grondgebied verloren. Dat blijkt uit gegevens van het Britse militaire denktank IHS, die in handen zijn van de BBC. En terwijl de verliezen de laatste maanden teruglopen, worden er wel strategische belangrijke overwinningen geboekt door de partijen die strijden tegen de terreurorganisatie.

Het “kalifaat” van IS was qua hoeveelheid grondgebied in januari vorig jaar op het hoogtepunt. Sindsdien is de terreurbeweging 28 procent van het land dat het bezat, kwijtgeraakt. In de eerste negen maanden van dit jaar daalde de oppervlakte van het IS-territorium van 78.000 tot 65.500 vierkante kilometer. Daarmee is het “kalifaat” even groot als bijvoorbeeld Sri Lanka.

Verliezen nemen af

De laatste drie maanden nemen de verliezen echter af. Sinds juli werd slechts 2.800 vierkante kilometer verloren. De gebieden die wel heroverd werden, zijn echter van strategisch belang.

Zo werd de toegang tot Turkije afgesneden, na een Turks offensief nabij de grens met Syrië, afgelopen augustus. Daarbij kwam de stad Jarablus in handen van troepen van president Erdogan. Volgens analisten van het IHS zorgt dit ervoor dat IS moeilijker nieuwe jihadisten vanuit bijvoorbeeld Europa naar het kalifaat kan halen. Ook werd de stad Manbij met hulp van de Koerdische YPG-strijders heroverd op de terreurbeweging.

Een volgend belangrijk strategisch verlies zou het verlies van het Iraakse Mosul zijn. Een offensief om IS uit die stad te verdrijven, is al enige tijd aanstaande, maar lijkt nog niet echt van de grond te komen.