In Japan ben je schuldig tot het tegendeel bewezen is

Een Japanse vrouw bekent onder druk de moord op haar dochter. Al Jazeera werpt een kritische blik op het Japanse rechtssysteem.

Still uit de documentaire 'Japan: Guilty Unless Proven'

De Japanse Keiko Aoki wordt in 1995 tot levenslang veroordeeld wegens de moord op haar dochter. De toen 11-jarige Megumi overleed bij een brand in het huis, terwijl ze een bad nam. Kort voordat de brand uitbrak, had moeder Keiko een levensverzekering afgesloten voor haar dochter. Ze werd gezien als verdachte en binnengebracht voor verhoor.

Hoewel er geen bewijs was, brak Keiko Aoki na een twaalf uur durend verhoor en bekende ze een moord die ze nooit gepleegd had. Na haar veroordeling bleef ze vanuit de cel volhouden onschuldig te zijn. Ruim twintig jaar later wordt ze door de rechter alsnog vrijgesproken. De zaak trekt nationale aandacht in Japan.

Bekentenissen onder druk

Keiko vertelt in de documentaire ‘Japan, Guilty Unless Proven’ (Engelstalig, 25 minuten) haar verhaal aan Al Jazeera-journalist Karishma Vyas.

“Vanaf het begin zeiden ze: ‘jij hebt het gedaan’. Ik zei van niet, maar ze wilden nooit luisteren. Keer op keer zeiden ze hele nare dingen.”

Uiteindelijk legt de politie Keiko een valse bekentenis voor, die haar man zou hebben gedaan. Ze breekt, en schrijft onder druk van de rechercheurs een gedicteerde verklaring. De rechter veroordeelt haar tot een levenslange gevangenisstraf, waarvan ze afgelopen augustus wordt vrijgesproken.

De documentaire over Keiko Aoki laat een kritisch licht schijnen over het Japanse rechtssysteem, waar in bijna elke zaak een veroordeling volgt. In 90 procent van de gevallen ligt een bekentenis eraan ten grondslag, en de Japanse politie is berucht om zijn verhoortechnieken. De vraag lijkt niet of er nog meer gevallen zijn zoals zij, maar hoeveel.

Kijk de hele documentaire hieronder, of op de site van Al Jazeera.