Recensie

Recensie

Gewild zwaarmoedig en landerig ‘Westkaai’ mist elke urgentie

De actuele relevantie van Bernard Koltès’ ‘Westkaai’ (1985) ligt voor de hand. Maar helaas blijkt de tekst anno nu hopeloos gedateerd, en slaagt regisseur Thibaud Delpeut er niet in enige noodzaak voelbaar te maken.

Een handvol ontheemden ontmoet elkaar in verlaten havengebied. Er is zakenman Koch, die zelfmoord wil plegen, met in zijn kielzog zijn onuitstaanbare assistente.

Zij ontmoeten er een migrantengezin, scharrelaar Fak en de zwijgende schaduw Abad.

Langs en rond elkaar bewegen ze, bedriegen en verleiden, allemaal op zoek naar verlossing.

Koch zoekt die in de dood, migrant Charles in de vorm van een vlucht, zijn zus Claire hoopt op de liefde als bevrijding. En alleen Koch vindt wat hij zoekt.

Hopeloos gedateerd

De actuele relevantie van Bernard Koltès’ Westkaai (1985) ligt voor de hand. Maar helaas blijkt de tekst anno nu hopeloos gedateerd, en slaagt regisseur Thibaud Delpeut er niet in enige noodzaak voelbaar te maken.

Hij situeert de voorstelling in een sfeerloos decor: een ijzeren stellage als een soort podium, waar de acteurs op en af gaan. Zijn ze af, dan zitten ze zwijgend aan de rand - niemand kan ontsnappen.

Toch ontbreekt een dwingend karakter: de ruimte is loos en losgezongen, en roept geen enkele associatie op, laat staan een consequent universum.

Drammerig abstract

Het spel van de acteurs mist coherentie – soms karikaturaal, dan weer plechtstatig, en ze worden niet geholpen door de tekst: die is drammerig abstract en neigt naar het naïeve.

Koltès geeft blijk van een ondraaglijk exotisme als hij de migrantenmoeder laat terugverlangen naar haar ‘land van de hoge heuvels’. Het helpt daarbij niet dat José Kuijpers haar belichaamt als een mal kruidenvrouwtje.

In één mooie scène, voortgestuwd door een dwingende bas, voert zij een ijzingwekkend xenofobe monoloog, waarin eindelijk een relatie met het nu voelbaar wordt.

Voor het overige ontbreekt enige urgentie of impact, en resteert een gewild zwaarmoedig en landerig geheel.