Familie

In de marge van het wereldnieuws proberen gewone mensen, X&Y, indruk op elkaar te maken, iets netjes op te lossen of wanhopig hun hachje te redden.

Illustratie Olivia Ettema

Michel had zijn broer aan de telefoon. Vorige week had Jim al drie keer geprobeerd hem te bereiken, maar Michel had geen een keer opgenomen. Elsa was er toen net achter dat hij zowel gokt als porno kijkt, en dat gaf al gezeik genoeg. Zijn gehandicapte broer kon Michel er op dat moment even niet meer bij hebben. Maar nu hadden ze elkaar eindelijk aan de lijn en Michel vroeg plichtmatig naar Jims nieuwe medicijnen. Intussen inspecteerde hij zijn favoriete site op nieuwe filmpjes.

Er viel best iets over die medicijnen te zeggen, er waren bijwerkingen waarvan Jim zich afvroeg of hij die op zijn leeftijd wel moest accepteren, maar hij voelde wel aan dat zijn oudere broer het antwoord niet echt hoefde te horen, dat-ie helemaal geen zin had om met hem te praten, dat-ie liever iets heel anders had gedaan. Zo was het al sinds het moment dat zij het praten hadden geleerd.

Terwijl ze zich door het gesprek heen worstelden, vroeg Jim zich af wat zijn broer als eerste ging doen nadat ze hadden opgehangen. Misschien zou hij een flinke bel cognac inschenken of een interessant iemand opbellen om te vertellen hoe slaapverwekkend zijn breedsprakige, gehandicapte broer was geworden.

Maar toen gebeurde er iets, een verandering in Michels stem. Hij klonk ineens een stuk toeschietelijker, en Jim herinnerde zich weer waarom hij Michel graag wilde spreken. Hij maakte zich al weken zorgen om Elsa. Ze had er erg ongelukkig uitgezien, de laatste keer dat zij en Michel op bezoek waren. En het leek ook dat Michel dat toen helemaal niet zag. Zijn broer was precies hun vader, een moeilijke, emotioneel niet zo begaafde man. Was, vroeg hij heel voorzichtig, Michel de laatste tijd niets aan Elsa opgevallen?

Maar Michel hoorde niet wat Jim probeerde aan te stippen. Hij had namelijk net een goed idee gekregen, en het deed nu al wonderen voor zijn humeur. Hij herinnerde zich weer wat een collegaatje hem laatst had verteld. Er bestond een speciale telefoonservice, had ze gezegd, die eenzame ouderen opbelt om met hen de week door te nemen. Ze hoorden daar vast ook verhalen over medicijnen en bijwerkingen aan. Jim hoefde niet te weten dat hij dit van plan was, maar na dit gesprek ging hij zijn broer daar meteen aanmelden. Deed hij ook nog eens iets goeds deze week.

Jim hoopte intussen dat Michel zijn bezorgdheid om Elsa niet verkeerd opvatte, maar tot zijn verrassing bleef Michel heel aardig. Juist ja, hoorde Jim hem zeggen. Waren er verder nog dingen die hij alleen maar met familie bespreken kon?