Ethiopië kondigt noodtoestand af

De reden hiervoor zijn de aanhoudende antiregeringsdemonstraties, waarbij tientallen doden en gewonden vielen

Demonstranten in Oromo.
Demonstranten in Oromo. Foto Tiksa Negeri / Reuters

De Ethiopische overheid heeft met onmiddellijke ingang zondag de noodtoestand afgekondigd. Dat hebben Ethiopische staatsmedia laten weten. De reden hiervoor zijn de aanhoudende antiregeringsdemonstraties, waarbij tientallen doden en gewonden vielen en waarbij tal van bedrijven werden aangevallen.

De noodtoestand werd van kracht zodat de Ethiopische autoriteiten kunnen afrekenen “met de antivredeselementen die zich gesteund weten door buitenlandse mogendheden en die de vrede en veiligheid in het land in gevaar brengen”, aldus de regeringsverklaring. Het bericht werd voorgelezen door premier Hailemariam Desalegn, die beloofde dat mensenrechten gewaarborgd blijven onder de noodtoestand. Wat de nieuwe situatie voor gewone burgers betekent, wordt later op de dag uitgelegd.

Internet geblokkeerd

Volgens persbureau AP was in meerdere regio’s zondag toegang tot het internet geblokkeerd door de autoriteiten. Dat is afgelopen week vaker gebeurd, om te voorkomen dat demonstranten via social media protestacties op touw zetten. De noodtoestand werd voor een periode van zes maanden afgekondigd, maar kan eerder worden ingetrokken als de overheid vindt dat de veiligheidssituatie verbeterd is.

De protesten vinden vooral plaats in de regio Oromia. Daar kwamen afgelopen week ook tientallen mensen om het leven tijdens demonstraties op een religieus festival. De politie zette traangas in en vuurde waarschuwingsschoten af om de menigte uit elkaar te drijven, waarna mensen elkaar onder de voet liepen en doodgedrukt werden.

Lees ook: Ongelooflijk maar waar: massademonstraties in Ethiopië

Nederlandse ondernemingen

Bij de aanhoudende onrust zijn ook Nederlandse bedrijven getroffen. Het gaat om Africa Juice en twee andere nog niet genoemde bedrijven. Begin vorige maand werden nog drie Nederlandse bloemenbedrijven aangevallen door betogers.

De demonstranten vallen buitenlandse bedrijven aan omdat zij worden gezien als bondgenoten en geldschieters van de Ethiopische regering. Laatstgenoemde partij wil meer land opkopen, om te verkopen aan internationale investeerders. De demonstranten vinden dat de overheid lokale landeigenaren te weinig compensatie biedt.

De ligging van de regio Oromia, waar de meeste protesten plaatsvinden: