Een mokerslag voor de campagne van de Republikeinen

partij in paniek

Nooit eerder kwam Trump zo in de problemen als dit weekend. Sommige Republikeinen willen running mate Mike Pence als kandidaat. Maar dat is niet realistisch.

De Republikein
De Republikein Foto Spencer Platt/AFP
Washington

Vele schandalen overleefde de campagne van Donald Trump al. Maar nooit eerder kwam de Republikeinse presidentskandidaat zo in de problemen als dit weekend. Vrijdagavond publiceerde The Washington Post een filmpje uit 2005, waarin Trump opschept over hoe hij zich seksueel opdringt aan vrouwen.

Het filmpje is een mokerslag voor Trumps campagne. Anders aan dit schandaal is dat de opmerkingen Trumps conservatieve achterban diep hebben geraakt. Mike Pence, de evangelische running mate van Trump, heeft een optreden in Wisconsin afgezegd, en laat in een reactie weten dat hij ,,beledigd [is] door de woorden en daden die Donald Trump beschreef”. Een groeiend aantal prominente Republikeinen roept Trump op terug te treden als presidentskandidaat, en Pence door te laten schuiven. Trump zelf zei dat er „nul procent kans” is dat hij dat doet.

In het vrijdag opgedoken filmpje praat Trump met tv-presentator Billy Bush, terwijl ze onderweg zijn naar de set van de soapserie Days of our Lives. Trump zou die dag een gastrol vervullen. Hij zegt onder meer, over een onbekende vrouw: „Ik benaderde haar, maar ik faalde. Ik geef het toe. Ik wilde haar neuken, ze was getrouwd.” En: „Weet je, ik voel me aangetrokken tot mooie… Ik zoen ze gewoon. Als een magneet. Gewoon zoenen, ik wacht niet eens. Als je de ster bent, laten ze dat toe. Je kunt alles doen. Grijp ze bij hun kutje. Je kunt alles doen.”

‘Bill Clinton was erger’

Trump bood kort hierop zijn verontschuldigingen aan als er mensen gekwetst waren. Hij zei er wel bij dat Hillary Clintons echtgenoot Bill in het verleden veel ergere opmerkingen heeft gemaakt.

De kwestie leidde in de loop van zaterdag tot een totale crisis in de Republikeinse Partij. Om het presidentschap te veroveren moet Trump een moeizame coalitie bouwen tussen zijn aanhangers en de meer traditioneel ingestelde conservatieven in de partij. Meer dan tien Congresleden en senatoren riepen Trump op zijn kandidatuur in te trekken. In Trump Tower kwamen Trumps naaste bondgenoten bijeen voor crisisoverleg. Het lijkt erop dat running mate Mike Pence Trump nog altijd steunt, al is het onder duidelijk protest.

Probleem voor de Republikeinse Partij is dat het te laat is om Trump zomaar te dumpen. In de meeste staten kan het stembiljet niet meer worden aangepast. In sommige staten wordt zelfs al gestemd. Het enige scenario is dat Trump vrijwillig opstapt. Daarna zou Pence de kiesmannen van Trump krijgen. Het is allemaal weinig realistisch. Maar deze verkiezingen hebben aan onrealistische wendingen geen gebrek.

De timing van de onthulling had niet slechter gekund voor Trump. Zondagavond moest hij in het tweede debat met Hillary Clinton, en zijn groeiende achterstand op de Democraat proberen in te halen. Clinton weet sinds het eerste tv-debat dat Trump grillig wordt als hij wordt aangevallen op zijn karakter. De onthulling van vrijdag geeft haar een gouden kans het gesprek hier opnieuw over te laten gaan.

Bovendien had dit het weekend moeten zijn van een ándere October Surprise, de benaming voor een haast traditionele verrassende ontwikkeling enkele weken voor de verkiezingen. WikiLeaks onthulde transcripten van toespraken die Hillary Clinton achter gesloten deuren hield voor onder meer bankiers. De regering-Obama beschuldigde eerder Rusland van het actief hacken van de computersystemen van de Democratische Partij, om de verkiezingen te beïnvloeden. Maar na de onthulling van het Trump-filmpje uit 2005 is deze verhaallijn duidelijk op de achtergrond geschoven.