Duizenden Jemenieten eisen VN-onderzoek naar bombardement

De demonstranten houden Saoedi-Arabië verantwoordelijk voor een aanval op een uitvaartcentrum waarbij zeker 140 doden vielen.

Jemenieten, veelal gewapend, demonstreren voor het VN-hoofdkantoor in Sanaa.
Jemenieten, veelal gewapend, demonstreren voor het VN-hoofdkantoor in Sanaa. Foto Khaled Abdullah/ Reuters

Duizenden Jemenieten, veelal gewapend, hebben op zondag gedemonstreerd voor het VN-hoofdkantoor in de hoofdstad Sanaa. Dat meldt persbureau Reuters.

Ze eisen een internationaal onderzoek naar het bombardement van afgelopen zaterdag op een uitvaartcentrum waarbij zeker 140 mensen om het leven kwamen. De demonstranten houden Saoedi-Arabië verantwoordelijk voor de aanval.

Saoedi-Arabië ontkent betrokkenheid bij bombardement

Het bombardement vond plaats op het moment dat er een begrafenisdienst plaatsvond van de vader van Galal al-Rawishan, minister van Binnenlandse Zaken in de zelfverklaarde regering van de Houthi-rebellen. Bij de aanval raakte Al-Rawishan ernstig gewond.

De Verenigde Naties, de Europese Unie en de Verenigde Staten hebben de aanval veroordeeld. De door Saoedi-Arabië geleide coalitie ontkent elke betrokkenheid bij het bombardement. “Er heeft absoluut geen operatie plaatsgevonden op dat doel”, zo lieten bronnen bij de coalitie weten aan Reuters. Saoedi-Arabië liet wel weten mee te werken met een onderzoek.

Het is het dodelijkste bombardement sinds de Saoedische coalitie in maart 2015 met de militaire interventie begon tegen de Houthi-rebellen. Saoedi-Arabië wordt al langer verantwoordelijk gehouden van aanvallen op ziekenhuizen en burgerdoelwitten. De VS steunen Saudi-Arabië met inlichtingen en wapens. Na dit bombardement overwegen ze om de steun aan de coalitie in te trekken.

Lees ook de column van Carolien Roelants: Strookt oorlog in Jemen met westerse belangen?

Verschrikkelijke beelden over ondervoede kinderen

Sinds het uitbreken van de burgeroorlog in Jemen zijn er meer dan 10.000 mensen omgekomen en raakten meer dan een miljoen personen ontheemd. Er is ook een groot gebrek aan voedsel, water en medicijnen. Veel burgers en vooral kinderen lijden honger. Op een aantal foto’s die zijn verspreid zijn talloze zeer ernstig ondervoede kinderen te zien.

Een oplossing voor het conflict is vooralsnog niet in zicht.