Dodental aanval uitvaartcentrum Jemen gestegen tot 140

Het dodental stond eerder nog op 82. De door Saoedi-Arabië geleide coalitie ontkent achter de aanval te zitten.

Mensen bekijken de plek in Jemen waar de luchtaanval plaatsvond.
Mensen bekijken de plek in Jemen waar de luchtaanval plaatsvond. Foto Khaled Abdullah / Reuters

Het aantal doden dat viel bij een bombardement op een uitvaartcentrum in Jemen zaterdag is opgelopen tot “meer dan 140″. Dat meldt hoofd humanitaire hulpverlening namens de Verenigde Naties voor Jemen, Jamie McGoldrick, op gezag van lokale hulpdiensten. Eerder werd nog een dodental van 82 gemeld.

Het uitvaartcentrum werd zaterdag gebombardeerd door de door Saoedi-Arabië geleide coalitie, die boven Jemen luchtaanvallen uitvoert om de shi’itische Houthi-rebellen te verdrijven. Ten tijde van de aanval was er een begrafenis aan de gang. Het ging om de uitvaart de vader van de Jemenitische minister van Binnenlandse Zaken, sjeik Ali al-Rawishan. Hij onderhield met zowel de Houthi’s als met de regering van president Abdu Rabu Mansour Hadi goede banden.

Door het opgelopen dodental daalde het aantal gewonden, maar niet even hard als de stijging van het aantal overleden: van 534 naar “zeker 525″. De aanval vond plaats in het zuiden van de Jemenitische hoofdstad Sanaa, die in handen is van de Houthi’s. Het is het dodelijkste bombardement sinds de Saoedische coalitie in maart 2015 met de militaire interventie begon.

Riad ontkent

Bronnen binnen de Saoedische coalitie ontkennen iedere betrokkenheid, meldt persbureau Reuters. Wel riep het bondgenootschap bij monde van het Saoedische persbureau SPA op tot een onderzoek, waaraan ook de Amerikanen moeten deelnemen. Sinds het uitbreken van een burgeroorlog in het land zijn al zeker 10.000 mensen omgekomen en raakten meer dan een miljoen personen ontheemd. Naast de regeringstroepen, gesteund door de Saoediërs, en de Houthi’s zijn ook al-Qaeda en andere strijdgroepen actief in Jemen.

Lees ook: Strookt oorlog in Jemen met westerse belangen?

Het is niet de eerste keer dat de coalitie in opspraak raakt. Eerder werd Saoedi-Arabië verantwoordelijk gehouden voor het bombarderen van ziekenhuizen en andere medische posten, waaronder die van Artsen zonder Grenzen. Ook werden scholen, woonwijken en andere burgerdoelwitten getroffen. De Verenigde Staten lieten na de laatste luchtaanval weten te overwegen om steun aan de coalitie in te trekken.

Ook McGoldrick veroordeelde de aanval. Hij roept alle partijen op om geen civiele doelwitten te bestoken.