Binnenkijken

Thijs Wolzak fotografeert elke week een bijzonder interieur. Deze week een oude destilleerderij van Bols.

0810CUlbinnenkijken5k

Huis.
In 1980 kraakten Harald Vlugt en zijn vrienden dit pand aan de Rozengracht in Amsterdam. Een oude likeur-fabriek van Bols, Vlugt woont in de oude destilleerderij. Het gebouw stond al elf jaar leeg. „De gemeente was wel blij met ons want we hadden gereedschap en knapten het hele pand op. Later is het gelegaliseerd en sindsdien huur ik het.”

Reizen
Vlugt (59) is van oorsprong beeldhouwer en werkt hier in deze vijf meter hoge ruimte. Hij woont er ook, met zijn Amerikaanse vriendin Summer, en heeft heel vaak vrienden over de vloer uit de vele landen waar hij woonde. Brazilië, Japan, Egypte, Engeland, Nieuw-Zeeland, de Verenigde Staten, Frankrijk. „Het is een zo’n mooie plek in de stad. We hebben drie logeerbedden. We zeggen ‘hier zijn de sleutels, daar is je bed en vermaak je in de stad’.”

Kunst
„Aan de muur hangen mijn eigen schilderijen; die hang ik op zodat er niets mee kan gebeuren. Zodat niemand er tegenaan loopt. Maar er hangt ook werk van anderen want ik ruil veel met kunstenaars.”

Wat heeft u van IKEA?
Niets.

Meenemen bij brand?
Mijn musubi, de knoop van een kimono uit de dertiende eeuw. Die kreeg ik in Japan. Als je bedenkt wat dat ding heeft doorstaan voordat het hier kwam.

    • Frederiek Weeda