Bedrijfsleven

Nederlands domineert, ook in Vlaamse bedrijven

80 procent van de ondervraagden spreekt Nederlands met collega’s.Foto iStock

Het Nederlands is de belangrijkste taal in het Nederlandse en Vlaamse bedrijfsleven. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Gent en het Meertens Instituut, in opdracht van de Taalunie.

Circa 80 procent van de ondervraagden spreekt uitsluitend Nederlands met collega’s en leidinggevenden. In 5 procent van de gevallen werd alleen een andere taal gesproken, in de meeste gevallen Frans of Engels. Ook de communicatie naar buiten toe gaat voornamelijk in het Nederlands. In zowel Nederland (67,6 procent) als in Vlaanderen (60,5 procent) ging dat in het Nederlands. In respectievelijk 11,1 procent en 14,9 procent van de gevallen was dit in een andere taal.

Verder was voor de helft van de Vlamingen de beheersing van het Nederlands een voorwaarde om aan werk te komen. In Nederland was dit voor één op de drie het geval.

Voor het onderzoek, met als titel Staat van het Nederlands, werden ruim 7.000 Nederlanders en Vlamingen online ondervraagd. Met dit onderzoek als basis wordt om de twee jaar een vervolgstudie gedaan.

Er is nu een discussie gaande over gebruik van Engels op hogescholen en universiteiten. Voorstanders prijzen de internationalisering van het hoger onderwijs, tegenstanders vrezen teloorgang van de Nederlandse identiteit. (NRC)