Achter gesloten deuren is Clinton veel milder tegen bankiers

E-mails Uit materiaal van WikiLeaks blijkt dat Hillary Clinton zich achter gesloten deuren heel anders over bankiers uitlaat dan tegenover kiezers. De onthullingen stonden dit weekend echter in de schaduw van de rel rond Donald Trump.

Hillary Clinton tijdens een fundraiser in Washington, afgelopen week.
Hillary Clinton tijdens een fundraiser in Washington, afgelopen week. Foto Andrew Harnik/AP

Hillary Clinton laat zich in betaalde toespraken voor bankiers van Wall Street veel milder uit over regulering van banken en over internationale vrijhandelsverdragen dan tegenover kiezers tijdens haar campagne voor het presidentschap.

Dat blijkt uit gehackt materiaal dat is gepubliceerd door WikiLeaks. Het platform publiceerde vrijdag duizenden e-mails die afkomstig zouden zijn uit de mailbox van John Podesta, Clintons campagnemanager en een oude bondgenoot van haar echtgenoot Bill. De publicatie stond dit weekend in de schaduw van de uitgelekte opname met Donald Trumps vulgariteit.

Clinton heeft zich in haar presidentscampagne, eerst tijdens de voorverkiezingen tegen Bernie Sanders en nu tegen Donald Trump, uitgesproken voor regulering van banken en het opsluiten van frauderende bankiers. Ook heeft ze zich kritisch uitgelaten over internationale handelsverdragen.

Nu blijkt dat haar toon en inhoud tegenover bankiers het tegenovergestelde is geweest van wat ze kiezers vertelde. Clinton heeft altijd geweigerd de lucratieve toespraken die ze achter gesloten deuren gaf openbaar te maken. Ze kreeg voor commerciële speeches meestal 225.000 dollar en haalde veel campagnebijdragen op aan Wall Street. Het nieuwe materiaal voedt de angst dat Clinton als president banken niet hard genoeg zal aanpakken.

Lees ook: Trump wil zondag revanche bij debat

Markt met open grenzen

Campagnemedewerkers waren zich blijkbaar bewust van het verschil tussen Clinton in het openbaar en achter gesloten deuren. In de inbox van Podesta vond WikiLeaks een verzameling van haar meest controversiële teksten. De medewerkers schatten een paar opmerkingen als bijzonder ongustig voor de campagne. Zo noemde Clinton de noodzakelijke politieke maatregelen tegen banken „onsmakelijk”. Ze vond het een „oversimplificatie” om Amerikaanse banken de schuld te geven van de bankencrisis van 2008. „Niemand kent de bedrijfstak beter dan de mensen die er werken”. In een toespraak in 2013 zei ze ook dat het haar „droom” was dat het hele westelijk halfrond „een gezamenlijke markt met open grenzen” zou worden.

Ook zei ze tegen bankiers dat ze „nogal ver verwijderd” is van de middenklasse waarin ze opgroeide. In haar campagne verwijst ze daar juist regelmatig naar. Ook zei ze last te hebben van „zoveel vooroordelen tegen mensen die een succesvol leven leiden”. Ze vond het „bezwaarlijk en onnodig” dat zakenlieden al hun bezit en bijbanen moeten opgeven als ze de politiek in willen.

Woordvoerders van Clinton wilden de echtheid van de gelekte mails niet bevestigen, maar het is niet voor het eerst dat WikiLeaks gevoelig e-mailmateriaal uit de Democratische partij naar buiten brengt. Eerder bleek daaruit hoe Bernie Sanders binnen de partij was tegengewerkt. Dat lek kostte partijvoorzitter Debbie Wasserman Schultz in juli haar baan.

Democraten hebben Rusland ervan beschuldigd achter het hacken van de mails te zitten om de Amerikaanse verkiezingen te beïnvloeden in Trumps voordeel. Toch leek het er dit weekend op dat niet de mails van Podesta, maar de onthullingen over Trump de ‘oktoberverrassing’ zouden kunnen zijn die de uitslag van de verkiezingen kunnen bepalen.