Aanval op politiekantoren Birma kost negen agenten het leven

Volgens de autoriteiten in Birma behoren de aanvallers tot de islamitische Rohingya-minderheid.

Een grenswacht in Birma. Bij drie gecoördineerde aanvallen op politieposten werden negen agenten gedood.
Een grenswacht in Birma. Bij drie gecoördineerde aanvallen op politieposten werden negen agenten gedood. Foto AFP

Zeker negen Birmezen agenten zijn gedood en vier anderen raakten gewond bij drie aanvallen van “terroristen” in het grensgebied met Bangladesh. Dat meldt persbureau Reuters op basis van de autoriteiten in Birma.

Tijdens een persconferentie zei Zaw Win, chef van de nationale politie, dat in de nacht van zaterdag op zondag ongeveer 90 aanvallers een politiekantoor bestormden in Kyiganbyin in de westelijke deelstaat Rakhine. Daarbij werden zes agenten gedood en raakten twee anderen gewond. De aanslagplegers maakten 51 wapens buit en meer dan 10.000 kogels.

Gelijktijdig vond er in een ander dorp een aanval plaats op een politiekantoor waarbij één agent om het leven kwam en twee andere gewond raakten. Bij een derde aanval op de politie werden nog twee andere agenten gedood en raakte één agent vermist. Bij deze aanval werden ook zeven aanvallers gedood.

De deelstaat Rakhine waar de aanvallen plaatsvonden

Aanvallers zouden behoren tot islamitische Rohingya

Volgens overheidfunctionarissen zouden de aanvallers behoren tot de islamitische minderheid van de Rohingya. In Rakhine wonen ongeveer 1,1 miljoen mensen van deze etnische groepering.

Het meerendeel van deze moslims worden niet erkend als Birmees staatsburger omdat zij beschouwd worden als illegale indringers uit Bangladesh. In 2012 brak er geweld uit tussen de Birmese boeddhistische meerderheid en de moslims waarbij honderden mensen overleden. Sinds die tijd verblijven velen Rohingya in vluchtelingenkampen in Birma en omringende landen in Zuidoost-Azië.

Mensenrechtenschendingen in deelstaat Rakhine

Mensenrechtenorganisties Human Right Watch en Amnesty International brengen regelmatig rapporten naar buiten over het “etnische geweld” tegen deze bevolkingsgroep. En bekritiseren de Verenigde Naties over het gebrek aan hulp dat ze bieden bij de duizenden Rohingya’s die het geweld proberen te ontvluchten.

Eind augustus werd Kofi Annan, voormalig secretaris-generaal van de VN, aangesteld als voorzitter van een commissie die de Birmese overheid moet adviseren om een duurzame oplossing te vinden voor het conflict in Rakhine.