WADA vanaf 2018 verantwoordelijk voor dopingcontroles

Vooral de schandalen in Rusland hebben het IOC geleerd dat verbeteringen dringend noodzakelijk zijn.

IOC-voorzitter President Thomas Bach, (l) geeft de directeur generaal van IOC Christophe De Kepper een hand.
IOC-voorzitter President Thomas Bach, (l) geeft de directeur generaal van IOC Christophe De Kepper een hand. Foto Fabrice Coffrini / Pool Photo via AP

De macht van het wereldantidopingbureau WADA wordt vanaf de Winterspelen in Pyeongchang, in februari 2018, danig versterkt. De organisatie wordt naast de regelgeving ook verantwoordelijk voor de uitvoering van dopingcontroles. Het internationale sporttribunaal CAS zorgt voor de strafoplegging. Dat hebben wereldsportleiders zaterdag afgesproken tijdens een speciaal door het Internationaal Olympisch Comité (IOC) belegde conferentie in Lausanne.

Het IOC is al geruime tijd ontevreden over de opsporing van doping. WADA werkt te afstandelijk en de internationale sportbonden, maar vooral de landelijke dopingautoriteiten, doen hun controlewerk niet goed genoeg of staan onder invloed van overheden, zoals de afgelopen jaren is gebleken in Rusland en in mindere mate Kenia. Vooral de schandalen in Rusland hebben het IOC geleerd dat verbeteringen dringend noodzakelijk zijn.

Dopingfraude: hoe Rusland rommelde en WADA wegkeek

Hoewel het IOC als stichter van WADA veel macht over het antidopingbureau heeft, kan het formeel de organisatie niet tot een veranderde werkwijze dwingen. Dat moet WADA zelf doen. Maar de Britse voorzitter Craig Reedie heeft na afloop van de conferentie verklaard dat de nieuwe voorstellen eind november tijdens een WADA-vergadering in Glasgow zullen worden besproken. WADA rest geen keus dan zijn werkwijze te veranderen, omdat de wensen van het IOC en de kritische sportbonden onmogelijk genegeerd kunnen worden.

Niet alleen regels opstellen, ook dopingcontroles overnemen

De veranderingen zitten ‘m vooral in de uitvoering. Het IOC en de sportorganisaties willen dat WADA niet alleen de regels opstelt en als toezichthouder fungeert, maar ook de dopingcontroles effectief van de sportbonden overneemt. Verder is het de bedoeling dat WADA alle macht krijgt over de nationale dopingautoriteiten om te voorkomen dat landen, al dan niet onder invloed van hun regeringen, de regels kunnen manipuleren. Tevens wil het IOC dat klokkenluiders, zoals het Russische echtpaar Stepanova, beter worden beschermd.

De conferentie in Lausanne werd naast het IOC-bestuur bijgewoond door de belangrijkste olympische sportbonden, de nationale olympische comités van de machtigste sportlanden, Verenigde Staten, Rusland en China, en het internationaal paralympsiche comité (IPC).