VS heffen economische sancties Myanmar op

Volgens president Obama heeft het land belangrijke vorderingen gemaakt op het gebied van democratie.

Barack Obama en San Suu Kyi ontmoeten elkaar in Washington.
Barack Obama en San Suu Kyi ontmoeten elkaar in Washington. Foto: Carolyn Kaster / AP

President Obama heeft de economische sancties tegen Myanmar vrijdag opgeheven. Dat liet hij in een brief aan het congres weten.

Obama schrijft dat het land significante vorderingen heeft gemaakt op het gebied van democratie. Hij benadrukte dat het land veel politieke gevangenen heeft vrijgelaten en dat de mensenrechten sterk zijn verbeterd. Ook refereerde hij in de brief naar de verkiezingen in het land vorig jaar. Hij schrijft:

“Dankzij de historische verkiezingen in november 2015, waar de voormalig oppositiepartij de Nationale Liga voor Democratie, een meerderheid van de zetels won in het parlement werd er een democratisch gekozen regering gevormd.”

Het land heeft de afgelopen vijf jaar veel veranderingen doorgevoerd na tientallen jaren van onderdrukking door de militaire Junta. De verkiezingen in november 2015 waren hierin van cruciaal belang. Toen boekte de Nationale Liga voor Democratie een grote zege en maakte een einde aan vijftig jaar repressief militaire bewind.

Lees ook: Suu Kyi laat Birmezen dansen

Verandering

Dankzij de veranderingen hadden de Verenigde Staten in 2012 al een deel van de economische sancties opgeheven, waaronder een verbod op investeringen en handel. Er bleven echter restricties voor betrokkenen van de Junta en hun bedrijven. Deze restricties zijn nu opgeheven, evenals de laatste beperkingen voor de bancaire sector.

Aung San Suu Kyi, de voormalig oppositieleider van het land, speelde een belangrijke rol in het opheffen van de sancties. Ze bracht de afgelopen jaren enkele bezoeken aan de Verenigde Staten waar ze de VS vroeg de sancties te beëindigen. Afgelopen maand was ze nog in Washington waar ze bedrijven uitnodigde om zich in Myanmar te vestigen. Ook in 2012, vlak voor het opheffen van de eerste economische sancties, bracht Aung San Suu Kyi een bezoek aan de VS.