Moslimpartij PJD grootste bij verkiezingen Marokko

De PJD heet een meerderheid behaald in het parlement. Ze haalden 125 zetels.

De ‘paleispartij’ was de geduchte concurrent van de PJD.
De ‘paleispartij’ was de geduchte concurrent van de PJD. Foto Fadel Senna / AFP

De Partij van Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (PJD) heeft met 125 zetels een meerderheid behaald bij de Marokkaanse parlementsverkiezingen. Dat laat het ministerie van Binnenlandse Zaken zaterdag weten, zo meldt persbureau Reuters.

Dat de PJD opnieuw de grootste is geworden, is geen verrassing, schreef NRC-correspondent Koen Greven eerder: “Premier Benkirane is in vijf jaar uitgegroeid tot de meest populaire Marokkaan na de koning. Als enige politicus wist hij tijdens de campagne menigtes van twintigduizend mensen op de been te brengen.”

De partij kenmerkt zich voor het vasthouden aan oude islamitische normen en waarden, maar richt zich daarnaast op het verbeteren van de gezondheidszorg en bestrijding van de werkloosheid.

Lees ook: Wordt het een moslimpartij of toch weer de koning?

Geduchte concurrent

De Authenticiteits- en Moderniteitspartij (PAM) ook wel “de paleispartij” genoemd vanwege de innige banden met de koning heeft 102 zetels binnengehaald. De PAM is ooit opgericht door een intieme vriend en adviseur van Mohamed VI en staat nu onder leiding van Ilyas el-Omari.

Het was voor de tweede keer dat Marokkanen naar de stembus mochten in het land sinds de Arabische Lente. Ondanks dat koning Mohamed VI in 2011 een aantal hervormingen doorvoerde, hield hij de macht grotendeels in handen. Dat was reden voor de grootste islamitische oppositiepartij in Marokko om de verkiezingen te boycotten.

Lees ook het achtergrondstuk over de twee gezichten van Marokko: Hervormingen en verkiezingen, maar ook repressie