Verstappen start van vierde plek op Suzuka

Nico Rosberg zette de snelste tijd neer. Lewis Hamilton start vanaf de tweede plek, gevolgd door Kimi Räikkönen.

Max Verstappen. Foto Toru Hanai / Reuters

Max Verstappen start zondag bij de grand prix van Japan vanaf de vierde plek. De Nederlandse coureur zette de vijfde tijd neer, net achter Sebastian Vettel die voor straf drie plekken naar achteren moet op de startopstelling.

Nico Rosberg zette met zijn Mercedes de snelste tijd neer. Met 1.30,647 bleef hij teamgenoot Lewis Hamilton net voor (1.30,660). De Fin Kimi Räikkönen zette zijn Ferrari op de derde plek neer. Vettel eindigde als vierde, maar moet dus drie plekken naar achteren in de startopstelling, omdat hij vorige week in Maleisië op de achterkant van de auto van Rosberg reed.

Verstappen kwam vorige week in Maleisië als tweede over de finishlijn net achter zijn teamgenoot Daniel Ricciardo. De 19-jarige Nederlanders startte toen vanaf de derde positie.

Ontworpen door een Nederlander

Het Suzuka circuit waar zondag waarschijnlijk eindelijk het kampioenschap wordt beslist, is ontworpen door een Nederlander. Volgens race-expert Mark Koense is het circuit in Japan voor alle coureurs iedere keer weer een uitdaging en dat komt met name door de bochten:

“De 130r op Suzuka is echt een legendarische bocht. En dat is altijd mooi om te zien want dan zie je dat een coureur nog net even het verschil kan maken. Nog meer dan op zo maar elk ander circuit.”

Koense denkt dat het circuit in Japan Verstappen wel ligt:

“Verstappen maakt vaak het verschil tussen het moment van remmen en het moment van gas geven. Dat klinkt heel simplistisch, maar op het recht stuk kan hij weinig anders doen dan gewoon zo hard mogelijk gaan. Maar op het moment dat de bochten eraan komen zal hij degene zijn die het verschil moet gaan maken.”

    • Maarten Back