Terroristen Turkije blazen zich op nadat politie ze aanhoudt

Voor zover bekend zijn daarbij geen omstanders om het leven gekomen.

Een lid van de Turkse anit-terreureenheid in Istanbul op 6 oktober.
Een lid van de Turkse anit-terreureenheid in Istanbul op 6 oktober. Foto Ozan Kose / AFP

Twee militanten hebben zich zaterdagochtend nabij de Turkse hoofdstad Ankara opgeblazen, nadat de politie ze gemaand had zich over te geven. Voor zover bekend zijn daarbij geen omstanders om het leven gekomen. De terroristen, een man en een vrouw, zouden banden hebben met de Koerdische terreurgroep PKK, aldus CNN Turk.

Het staatspersbureau in Turkije meldt dat de twee militanten bezig waren met de voorbereidingen van een autobom. Ze bliezen zichzelf op in de plaats Haymana, zo’n 70 kilometer buiten de Turkse hoofdstad Ankara. Een derde persoon wordt nog gezocht. Waar het duo de aanslag wilde plegen, is niet bekend.

De politie trof bij de auto van de terroristen plastic explosieven aan en 200 kilo ammoniumnitraat. Dat laatste kan gebruikt worden als kunstmest, maar ook om een bom te maken.

Reeks aanslagen

Turkije heeft de afgelopen maanden vaker te maken met aanslagen. In augustus vielen er 54 doden en 69 gewonden bij een aanslag op een Koerdische bruiloft in de Turkse stad Gaziantep. Die werd toegeschreven aan terreurbeweging Islamitische Staat. Bij een aanslag op de luchthaven Atatürk in Istanbul kwamen 44 mensen om het leven, onder wie drie zelfmoordterroristen. Ook die aanslag werd toegeschreven aan IS.

Ook de PKK pleegden meerdere malen aanslagen, nadat vredesbesprekingen uitliepen op een mislukking. In de hoofdstad Ankara vielen in maart 37 doden door een bomaanslag, deze werd opgeëist door de Koerdische militante groepering TAK - die is gelieerd aan de PKK.