Rusland vetoot VN-resolutie over einde luchtaanvallen Syrië

Het is de vijfde keer in het 5,5 jaar oude conflict dat Rusland vetoot. De vier voorgaande keren kreeg Rusland steun van China, maar dit keer onthield het land zich van stemming.

Dominick Reuter / AFP

Rusland heeft in de VN-veiligheidsraad een Franse resolutie die een onmiddellijk einde verlangde aan de luchtaanvallen op de stad Aleppo met een veto geblokkeerd. In de resolutie stond ook een staakt-het-vuren om humanitaire hulp mogelijk te maken, meldt persbureau Reuters.

De Syrische regeringstroepen hebben juist vandaag grondgebied heroverd in verschillende westelijke gebieden. De troepen van president Bashar al-Assad, gesteund door Russische luchtmacht en troepen uit Iran, Libanon en Irak, houdt de overhand rondom Aleppo. In september bereikten de Verenigde Staten en Rusland een akkoord over een staakt-het-vuren in Syrië.

De wapenstilstand redden terwijl de bommen vallen. Terwijl de VS en Rusland onderhandelen over Syrië, vielen er weer bommen op Aleppo.

De Franse president François Hollande riep de leden van de Veiligheidsraad op om hun vetorecht niet te gebruiken tegen een resolutie die vraagt om een ​​einde te maken aan bombardementen in Aleppo. Elf van de vijftien leden van de Veiligheidsraad stemden voor. Om een resolutie te laten aannemen, moet er steun komen van minimaal negen landen en mag geen enkel land een veto uitspreken. De vijf permanente leden - de Verenigde Staten, Frankrijk, Groot-Brittannië, Rusland en China - hebben vetorecht.

‘Slechte dag voor mensen in Aleppo’

Een door Rusland opgestelde resolutie, dat veel weg zou hebben van die van Frankrijk maar met enkele amendementen, haalde ook niet voldoende stemmen. Ruslands resolutie richtte zich vooral op het opnieuw instellen van de wapenstilstand.

Twitter avatar BenJarlath Benjamin Norman “Thanks to #Russia-n actions today, #Syria-ns will continue to lose their lives”. Russia has butchered diplomacy today.

De Britse VN-ambassadeur Matthew Rycroft noemde het voorafgaand aan de stemming “een slechte dag voor Rusland, maar nog slechter voor de mensen in Aleppo, want zolang er geen eenheid is in de Raad, zal er geen einde komen aan de oorlog.”

Elf van de vijftien leden van de Veiligheidsraad stemden voor. Om een resolutie te laten aannemen, moet er steun komen van minimaal negen landen en mag geen enkel land een veto uitspreken. De vijf permanente leden - de Verenigde Staten, Frankrijk, Groot-Brittannië, Rusland en China - hebben vetorecht.

Het is de vijfde keer in het 5,5 jaar oude conflict dat Rusland vetoot. De vier voorgaande keren kreeg Rusland steun van China, maar dit keer onthield het land zich van stemming. Ook Angola stemde niet.

Wat is er nu precies aan de hand? Wie is Assad, wie vechten er tegen hem en waarom grijpen we niet in? De tien vragen over Syrië die je niet durfde te stellen