‘Regering wint verkiezingen Georgië’

Uit de eerste twee exitpolls blijkt dat Georgische Droom de meeste stemmen kreeg en daarmee oppositiepartij UNM achter zich laat.

Foto Vano Shlamov / AFP

Uit de eerste exitpolls blijkt dat de huidige regerende partij Georgische Droom de parlementsverkiezingen in Georgië winnen. De eerste exitpoll, uitgevoerd door Kantar Public, blijkt dat Georgische Droom 53,8 procent van de stemmen kreeg. De tweede poll, gedaan door GfK, gaf Georgische Droom 39,9 procent van de stemmen, meldt persbureau Reuters.

Vice-premier Kakha Kaladze tegenover Reuters:

“De echte winnaar vandaag is het Georgische volk, maar volgens onze informatie, kregen we 58 tot 59 procent van de stemmen.”

Beide polls laten zien dat oppositiepartij Verenigde Nationale Beweging (UNM) tweede eindigde. Volgens Kantar stemde 19,5 procent van de mensen op UNM. Bij GfK lag dat percentage een stuk hoger: 32,74 procent.

De pro-Russische Alliantie van Patriotten zou volgens de verwachting de kiesdrempel van 5 procent halen. Door het ingewikkelde kiessysteem in Georgië, waarbij over twee weken nog districtsverkiezingen volgen, is de definitieve uitslag waarschijnlijk pas rond eind oktober duidelijk.

Georgische Droom werd in 2011 opgericht door de steenrijke zakenman Bidzina Ivanisjvili. Twee jaar later won hij de verkiezingen maar hield het slechts een jaar uit als premier. In korte tijd wisselde de regering nog twee keer van premier.

Parlementariërs op de vuist

De campagne voor deze verkiezingen verliep allesbehalve rustig. In een televisiedebat gingen twee parlementariërs op de vuist en afgelopen week werd de auto van de UNM-poltiicus Givi Targamadze opgeblazen. Bij een campagnebijeenkomst in de stad Gori vond eerder ook al een schietincident plaats.

NRC-redacteur Eva Cukier schreef een stuk over de verkiezingen:

Ondanks het tumult verwachten experts geen onrust na de verkiezingen. Onder leiding van de eurofiele Saakasjvili, die in 2003 de Rozenrevolutie ontketende, transformeerde Georgië tot een democratie, de enige in de regio. Het wist zich los te weken uit de Russische invloedssfeer en richtte zich op Europa. Dat leek aardig te lukken, tot Saakasjvili in 2008 in een korte maar hevige oorlog belandde met aartsvijand Rusland, waardoor de Georgische wens om de controle over de regio’s Abchazië en Zuid-Ossetië te herstellen alleen maar verder uit zicht raakte. Met Saakasjvili’s vertrek daalde een relatieve rust over het land. Zijn wens om terug te keren, doet die rust weinig goed.

De parlementsverkiezingen in Georgië: Oud-president Saakasjvili, die wordt gezocht door de autoriteiten, wil een comeback maken.