Orkaan Matthew maakt negen slachtoffers in de VS

In Florida, North Carolina en Georgia kwamen mensen om het leven als gevolg van de orkaan. In Haïti dreigt een uitbraak van cholera.

Flagler Beach, FLorida.
Flagler Beach, FLorida. Foto Joe Raedle / Getty Images / AFP

Het dodenaantal op Haïti na de orkaan Matthew is zaterdagochtend bijgesteld naar 877. Tienduizenden mensen zijn dakloos geworden. Dat meldt persbureau Reuters. Matthew heeft boven het zuidoosten van de Verenigde Staten negen slachtoffers gemaakt in Florida, Georgia en North Carolina.

Vrijdag werd het dodental op Haïti al verhoogd van 339 naar 842 slachtoffers. Dit komt omdat er uit afgelegen gebieden steeds meer informatie over het aantal slachtoffers komt. Ook kunnen er meer lichamen worden geborgen omdat het waterpeil daalt. Ook andere delen van het Caribisch gebied zijn getroffen. In de Dominicaanse Republiek vielen er vier doden.

Vier doden Florida

De orkaan bewoog zich zaterdagmiddag noordelijk langs de kust van de VS. Hierbij zijn in Florida vier mensen omgekomen. Twee mensen zijn omgekomen nadat ze onder een vallende boom kwamen en een echtpaar stierf aan koolmonoxidevergiftiging terwijl ze in een garage schuilden tegen de storm. De orkaan kwam uiteindelijk in Florida niet aan land maar de schade is groot. Meer dan 1,4 miljoen mensen zitten zonder stroom.

In vier Amerikaanse staten, Florida, Georgia, South Carolina en North Carolina, zijn mensen geëvacueerd. Obama roept mensen op de veiligheidsinstructies op te volgen. In North Carolina kwamen drie mensen als gevolg van de orkaan om het leven, in Georgia vielen twee doden.

Het oog van de orkaan bewoog zich zaterdagochtend langs de kust van South Carolina bewegen. De orkaan was zaterdagochtend naar categorie twee en beweegt zich met 165 kilometer per uur voort. Donderdag had de storm nog categorie vier. De orkaan is de hevigste storm die de VS treft sinds 2005. Later zaterdagmiddag werd teruggeschaald naar categorie één.

Haïti

Haïti is het zwaarst geraakt door de storm. Veel mensen zijn ontheemd nadat hun huis werd platgeslagen door de harde wind of werd overspoeld door water. Vrijdag kondigde de Verenigde Staten aan een marineschip richting het eiland te sturen voor hulp.

Lees het interview met Annalisa Lombardo van het Rode Kruis: Veerkracht is de redding van Haïti

Het Rode Kruis is bang voor een humanitaire ramp in het land wegens een tekort aan schoon drinkwater. Ook dreigt een uitbraak van cholera. De ziekte vormt een bedreiging sinds de zware aardbeving van 2010. Persbureau Reuters meldt dat de uitbraak van cholera in Haïti dertien mensen het leven heeft gekost, 62 anderen werden ziek.