Duitse politie op zoek naar Syrische terreurverdachte

Bij de inval werden explosieve stoffen gevonden. De verdachte zou een aanslag op een vliegveld plannen. Hij is op de vlucht.

Nonstop News via AP

De Duitse politie heeft zaterdag een appartementencomplex in de Oost-Duitse stad Chemnitz ontruimd vanwege “een serieus bedreigende situatie”. Een speciale eenheid bestormde de flat, maar daar werd de verdachte niet aangetroffen, meldt Die Zeit. De man, de 22-jarige Syriër Jaber al-Bakr, is op de vlucht.

Update 16:15 uur: Op het centraal station van Chemnitz houdt de politie ook een actie. De bagage wordt gecontroleerd, twee mensen zijn “voorlopig aangehouden”.
Twitter avatar PolizeiSachsen Polizei Sachsen Aktuell Sperrungen am HBF #Chemnitz . Nach vorläufiger Festnahme von 2 Pers. im Einsatzzusammenhang, wird das mitgeführte Gepäck überprüft.

Der Spiegel spreekt van drie mensen die ondervraagd worden. Zij zouden contact hebben gehad met de verdachte.

De politie neemt evacuatiemaatregelen na het vinden van de explosieven in de woning. Het zou gaan om de springstof TATP. De stof wordt op locatie tot ontploffing gebracht.

Twitter avatar PolizeiSachsen Polizei Sachsen We found explosives in the affected apartment. It is therefore necessary to carry on further evacuation measures at the area.

De binnenlandse inlichtingendienst ontving vrijdagavond informatie over plannen voor een aanval, aldus een politiewoordvoerder. Daarop werd besloten een appartement binnen te vallen. Bij de inval was een explosie te horen; die werd veroorzaakt door de speciale eenheid om binnen te komen. In de woning zijn explosieve stoffen gevonden.

De politie heeft een opsporingsbericht verspreid. Het gaat om Jabir al-Bakr, een Syrische vluchteling die al langer door de politie in de gaten wordt gehouden, meldt de Duitse site Focus Online. Hij zou een aanslag op een luchthaven in het land plannen.

Oproep: geen foto’s en video’s plaatsen

De politieactie duurt nog wel uren, meldt Die Zeit. Omwille van de veiligheid wordt de bevolking opgeroepen het gebied te vermijden en niets te posten op sociale media.

Via Twitter roept de Duitse politie op geen foto’s en video’s te plaatsen.

Twitter avatar PolizeiSachsen Polizei Sachsen Please do NOT publish any photos or videos of the police measures. Otherwise you could endanger our operation.
De terreurdreiging in Duitsland komt van “zowel buitenlandse groepen als fanatieke eenlingen”. De autoriteiten hebben meer dan vijfhonderd “potentiële aanvallers” in beeld

Volgens de minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière (CDU) hebben de autoriteiten 520 radicale moslims in het vizier die alleen of in groepsverband aanvallen kunnen uitvoeren. Bij deze groep “doen bepaalde omstandigheden vermoeden dat ze politiek gemotiveerde misdaden met grote impact zullen plegen.” De minister zegt dat het aantal “hoger dan ooit tevoren” is. In Duitsland wonen tachtig miljoen mensen.

In juli vond in Duitsland een aantal aanslagen plaats, twee van die aanslagen zijn opgeëist door IS.