‘Belgische politie blunderde voor aanslagen Parijs’

Volgens de Belgische krant De Tijd heeft de politie zeker dertien keer geblunderd of kansen laten liggen.

Foto: Jonas Roosens / ANP

De Belgische politie heeft grote fouten gemaakt in de maanden voor de terreuraanslagen in Parijs vorig jaar. Zeker dertien keer heeft de politie geblunderd of kansen laten liggen. Dat schrijft de Belgische krant De Tijd op basis van het rapport dat toezichthouder Comité P maakte over het functioneren van de Belgische politie naar aanleiding van de aanslagen in Parijs in november 2015.

De krant zegt het rapport, gemaakt voor de onderzoekscommissie Terroristische Aanslagen, te hebben ingezien. Op basis hiervan schrijft De Tijd dat in zes van de dertien gevallen fouten zijn gemaakt door gebrek aan mankracht. Zo kreeg de politie volgens de krant al in februari 2015 telefoongegevens waaruit bleek dat Salah Abdeslam, één van de hoofdverdachten van de aanslagen, contact had met bekende terreurverdachten. Met die informatie werd niets gedaan.

Ook wist de politie zelfmoordterrorist Bilal Hadfi te koppelen aan radicalisering, wapensmokkel en vertrek naar Syrië. Dit was reden genoeg voor de Belgische antiterreureenheid om een onderzoeksdossier te openen, genaamd ‘Habibi’, maar deed hier vervolgens zes maanden niets mee. Er was te weinig mankracht.

Radicalisering broers Abdeslam

Tien maanden voor de aanslagen wist de politie al dat de broers Abdeslam waren geradicaliseerd, schrijft de krant. Uit deze informatie was toen al te halen dat Salah Abdeslam contact had met IS-sleutelfiguur Abdelhamid Abaaoud. De politie heeft geen contact opgenomen met de bron die deze informatie leverde en er is niets gedaan met de informatie over de band tussen Salah en Abaaoud. Ook werd een vraag uit Spanje, gesteld in maart vorig jaar, over een reis van Brahim Abdeslam pas na de aanslagen beantwoord.

Bovendien werd kennis over dreigende aanslagen in West-Europa onder leiding van Abdelhamid Abaaoud, die wordt gezien als het brein achter de aanslagen in Parijs, veel te lang niet gedeeld met het Belgisch Openbaar Ministerie, aldus De Tijd.

Kritiek op Belgische politie

De Belgische politie ligt al langer onder vuur. Zo meldde De Tijd afgelopen maart dat de politie in juli 2014 al een tip zou hebben gekregen dat de broers Abdeslam een aanslag voorbereidden.

In 2013 kwam het Comité P al met een vernietigend rapport over de manier waarop er in België wordt omgegaan met informatie rond terrorisme. Zo lag tussen juli 2014 en augustus 2015 de nationale terrorismedatabank plat. Door een softwareprobleem en een gebrek aan personeel kon een jaar lang geen nieuwe informatie ingescand worden. Ook stelde het rapport dat geen enkele instantie in staat is “om de veelheid aan databanken exact in kaart te brengen”.