In beeld

Zij redden levens uit het puin in Syrië

Syria Civil Defence, beter bekend als de Witte Helmen, is een vrijwillige hulporganisatie die zoekt naar overlevenden en lichamen bergt. Na een aanval zijn ze vaak de eerste en enige hulpverleners ter plaatse die mensen onder het puin vandaan halen, verplegen en begraven. Door de aangrijpende beelden die ze met de wereld delen via sociale media zijn ze uitgegroeid tot een van de iconen van de oorlog in Syrië. Let op: deze serie bevat schokkende beelden.
De ongeveer drieduizend Witte Helmen werken vanuit 121 centra in Syrië. Ze staan op daken om aankomende helikopters met bommen te spotten en waarschuwen met sirenes.
AFP / Sameer Al-Doumy
Door hun uitgebreide waarschuwingsnetwerk zijn ze meestal de eersten ter plaatse.
AFP / Omar Haj Kadour
De Witte Helmen worden als deel van de oppositie gezien in Syrië doordat ze alleen actief zijn in delen van het land waar de oppositie de dienst uit maakt.
AFP / Thaer Mohammed
Medeoprichter James Le Mesurier in NRC: „De teams reageren op luchtbombardementen op burgers. Die worden uitgevoerd door de Syrische regering en haar bondgenoten, waaronder de Russische regering. Ze rukken ook uit als andere groepen met mortieren of raketten schieten op gebieden met burgers. Dat wordt ook veroordeeld. Als de Witte Helmen zouden kunnen werken in regeringsgebieden zouden ze dat doen, maar dat kan niet. De regering noemt ons terroristen.”
Reuters / Sultan Kitaz
James Le Mesurier is een Britse oud-militair en werkte sinds 2011 in Turkije voor ngo’s. Hij gaf na een gesprek met leiders uit Aleppo in 2013 met vrijwilligers een workshop over het redden van mensen uit gebombardeerde gebouwen.
AFP / Thaer Mohammed
Op tal van plaatsen in Syrië gingen vrijwilligers mensen redden.
AFP / Karam Al-Masri
Eind 2014 maakten vertegenwoordigers van de Syrische vrijwilligers in Turkije afspraken over hun principes en een gedragscode.
AFP / Thaer Mohammed
De helmen zijn uitgerust met een camera. "Als een team in actie komt en de camera aanzet, vergaart het beelden van potentiële oorlogsmisdaden. Dat geven we door aan mensenrechtenorganisaties en de VN", aldus Le Mesurier.
AFP / Ameer Alhalbi
"De teams zijn neutraal en onpartijdig. Het is niet hun eerste doel om bewijs te verzamelen. Maar het is naar voren gekomen als een derde pilaar, naast preventie en redden en helpen herstellen. Burgers bombarderen is een schending van de mensenrechten."
AFP / Thaer Mohammed
De camera's zijn tevens ter controle van de leden van de Witte Helmen. Als mensen bij de Witte Helmen gaan, leggen ze een eed af dat ze zich inzetten om anderen te redden en ondertekenen ze een gedragscode. Die verbiedt ze politieke of gewapende groepen aan te hangen.
AFP / Thaer Mohammed
De bombardementen richten zich ook op de Witte Helmen zelf. De reddingswerkers moeten bij hun werk vrezen voor meer bommen op hetzelfde doel, een zogeheten 'double tap-aanval'.
AFP / Ameer Alhalbi
De groepen vrijwilligers hebben naar schatting zo'n 62.000 levens gered.
Reuters / Khalil Ashawi