Reportage

‘Wilde’ Hans Teeuwen in Londen: een ‘genie’ volgens The Times

Publiek en pers in Londen zijn razend enthousiast over Hans Teeuwens Engelstalige comedy-show ‘Real Rancour’. Donderdag ging zijn Britse show in première.

Een jonge vrouw staat buiten de zaal van het Soho Theatre in Londen diep voorovergebogen en zwaait met haar kont naar haar lachende vriendinnen. Op een niet sexy wijze, want ze imiteert Hans Teeuwen die hetzelfde deed in de show die ze net zag, Real Rancour, de Britse versie van zijn Nederlandse cabaretprogramma Echte Rancune. Victoria heet ze, ze is 23, Braziliaanse en ze is helemaal vol van Teeuwen. „Ik heb niet veel stand-up gezien, maar dit was betoverend. Het mooist vond ik hoe kwetsbaar hij zich maakte. Hij heeft zoveel verschillende gezichtsuitdrukkingen. Ik raakte helemaal geobsedeerd door wat hij deed en zei. Brazilië is een katholiek land en wat hij allemaal zegt over de islam en seks, dat kan bij ons niet. We praten wel over seks, maar anders.”

Teeuwen speelt sinds een week in Londen en na een handvol try-outs volgde donderdag 6 oktober de première voor de Britse pers. Straks volgt een tournee langs Engelse steden en in november staat hij nog de hele maand in het veel grotere Leicester Square Theatre. Dat kan behalve wereldreiziger Herman van Veen geen enkele Nederlandse cabaretier hem nazeggen.

Een fragment uit de Engelse show van Hans Teeuwen

In het Soho Theatre speelt Teeuwen in de kelderzaal, een bescheiden ruimte waar ook een bar is en tafeltjes staan en waar plaats is voor circa honderd stoelen. Nederlandse expats weten hem te vinden, ook journalist Joris Luyendijk is er, maar dat er veel Britten zijn hoor je aan de luide reacties op zijn spel. Nederlanders reageren ingetogener.

Uitbundiger, gekker en wilder

In deze Britse bewerking is Teeuwen on fire. Alles is uitbundiger, gekker en wilder dan in de Nederlandse versie. Er zit ook meer muziek in de voorstelling. In zijn grap over de slechte komiek heeft de Britse ster Russell Brand de plek ingenomen van Dolf Jansen. Als er met veel kabaal in de zaal een glas kapot valt op de grond roept Teeuwen meteen: ‘What the fuck! I’m working!’ De Britten worden niet bang, zoals Nederlanders zijn, als Teeuwen in de zaal gaat op zoek naar ‘vreemde elementen’. Hier heeft hij nog niet de reputatie dat hij toeschouwers voor gek kan zetten.

„Er is geen comedian zoals hij”, zegt toeschouwer Simon Brown (41) na afloop. „Teeuwen is uniek. Ik hou van zijn anarchie en absurdisme. Het is heel fysiek wat hij doet.” Brown zag Teeuwen bijna tien jaar geleden ook al, bij Teeuwens eerste succesvolle tournee door het Verenigd Koninkrijk. „Ik wilde hem graag weer zien, en ik raad hem ook aan vrienden aan.”

Dat is de beste manier om publiek te trekken, denkt Teeuwen ook zelf. „Van recensies moet je het niet hebben.” Na afloop staat hij bezweet in de lobby. Verontschuldigend: „Ze hebben geen douches hier. Ik kan alleen een handdoek over mijn gezicht halen.” Hij is tevreden over zijn optreden. „Het ging beter dan bij de Nederlandse première. Ik ken het materiaal gewoon beter.” Hij kijkt rond of hij Brian Logan nog ziet, de Guardian-criticus die hem een gamechanger in comedy noemde en vorige week een groot interview met hem publiceerde. Teeuwen: „Hij was er zeker.”

The Times

Vrijdagochtend 7 oktober was The Times de eerste krant die een recensie publiceerde, met vier sterren voor Teeuwen, het „eigenzinnige genie”. Dominic Maxwell heeft gelachen, gefronst en weer gelachen, om Teeuwen, die „in perfect English” Britten, joden, christenen en moslims bespot. „Wat Teeuwen zo buitengewoon maakt is niet alleen zijn vastbeslotenheid om ratelend en onbevreesd vorm te geven aan alles wat hij bedenkt, en niet alleen de morele dimensie van zijn optreden, die soms adembenemend politiek incorrect is, maar zijn totale toewijding.”

Het is een zeer lovende recensie, met kleine kritiekpunten: „Zijn radicalisme is zowel zijn handelsmerk als zijn beperking.” Het optreden, is de conclusie, is „niet zonder rafels, niet altijd makkelijk en niet zonder dipjes. Maar de hoogtepunten reiken hoger dan elke show die ik dit jaar zag. Er is op dit moment geen rasechtere komiek te vinden.”