Wielrennen Hitte grootste tegenstander van deelnemers bij WK Qatar

©

De Hitte. Zonder twijfel het grootste punt van zorg bij organisatie, toeschouwers en deelnemers. De verzengende hitte van Qatar is ook de reden dat de WK wielrennen niet in september maar pas half oktober zal worden gehouden.

Een aantal Nederlandse renners is al een paar dagen in het naburige Oman om aan de hitte te wennen. Zij volgen het advies van de wereldwielerfederatie UCI om twee weken voorbereiding in acht te nemen. Niet iedereen doet dat: Mark Cavendish en Greg Van Avermaet rijden zondag, op de dag van de ploegentijdrit in Qatar, eerst de najaarsklassieker Parijs-Tours, en vertrekken dan naar Qatar.

Een regenboogtrui voor de wereldkampioen ontleent onder andere status aan de enorme afstand die renners ervoor moeten afleggen. In Qatar is dat niet anders: 257,3 kilometer. Maar de UCI behoudt zich sinds dit jaar het recht voor wedstrijden in te korten of zelfs te schrappen bij extreme omstandigheden. En temperaturen boven de 40 graden zijn extreem. Renners spreken van een kermiskoers als er nog slechts 150 kilometers overblijven – maar die boodschap bleek de voorbije week een vertaalfout te zijn. Bij extreme hitte zal worden ingekort, zei koersdirecteur John Lelangue in het AD, maar geen 100 kilometer.

Over het parcours van de wegwedstrijden is al veel te doen geweest. Na een testevent in februari uitten veel renners kritiek op het grote aantal lokale rondes over het opgespoten eiland The Pearl. Daardoor zou al vooraf vaststaan dat de wereldkampioen een sprinter zou zijn. De lus door de woestijn werd 60 kilometer langer en het aantal rondes ging van elf naar zeven. Wind gaat nu een veel grotere rol spelen in het verloop van de wedstrijd, en dat geeft meer kanshebbers op de wereldtitel.