Reportage

Werkschool in diskrediet wegens handelen oprichter

Werkschool

Hans Kamps, bedenker van de school, maakte zich schuldig aan belangenverstrengeling.

Het ministerie van Onderwijs heeft een subsidie van 3 miljoen euro aan een stichting van voormalig SER-lid Hans Kamps stopgezet vanwege belangenverstrengeling. Kamps had de subsidie aangevraagd om de Werkschool te ontwikkelen, een onderwijsformule om de meest kwetsbare kinderen op het speciaal onderwijs aan werk te helpen.

Kamps is een veelgevraagde consultant en bestuurder in de semi-publieke sector. Vorig jaar benoemde minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) hem vanwege zijn „gezaghebbendheid en expertise” als ‘gezant’ om de noodlijdende onderwijsgigant ROC Leiden te redden.

Kamps vroeg de subsidie in 2010 aan als voorzitter van een stichting waarin allerlei publieke partijen vertegenwoordigd waren. Toenmalige staatssecretaris van Onderwijs Marja Van Bijsterveldt (CDA) was enthousiast over de Werkschool. Maar buiten het zicht van het ministerie liet Kamps de Stichting de gehele subsidie overdragen aan een BV waarvan hij en enkele zakenpartners eigenaar waren. Die BV gaf vervolgens bijna alle opdrachten voor het ontwikkelen van de Werkschool aan B&A, een adviesbureau waarvan Kamps en zijn zakenpartners eigenaar zijn. Met deze constructie hebben Kamps en zijn partners „bewust” B&A „begunstigd”, volgens het ministerie. Dat blijkt uit onderzoek van NRC.

Voordat het ministerie de subsidie stopzette, was er bijna 1 miljoen euro uitgegeven. Hoewel Kamps had berekend dat er binnen een jaar zo’n vijfhonderd tot drieduizend leerlingen aan een arbeidstraject zouden worden geholpen, bleken de resultaten mager: vijf leerlingen zaten in een traject.

Ambtenaren vonden dat Kamps „onrechtmatig” handelde en wilden de hele subsidie terugvorderen, al gebeurde dat niet. Na juridisch advies concludeerde het ministerie dat het de signalen over de monopoliepositie van B&A zo lang had genegeerd dat het ministerie een rechtszaak niet zou winnen.

Kamps bestrijdt dat hij zich schuldig maakte aan belangenverstrengeling en onrechtmatig handelen.