Waarom Trump zich steeds te grazen liet nemen in een radioshow

In het radioprogramma van Howard Stern deed Donald Trump veel van zijn meest controversiële uitspraken.

Trump in een televisie show van Howard Stern in 2005.
Trump in een televisie show van Howard Stern in 2005.

Het lijkt soms wel een kilometersdiepe put, waaruit een oneindige stroom aan radioactief materiaal kan worden geschept. Een bloedneus die maar niet wil stoppen. Het verleden van presidentskandiaat Donald Trump blijft in de campagne maar opspelen, in de vorm van uitspraken die op z’n zachtst gezegd de wenkbrauwen doen fronsen.

Een belangrijk deel van de meest opzienbarende uitspraken komt bij één bron vandaan: The Howard Stern Show, het radioprogramma van “shockjock” Howard Stern dat vanaf 1986 overal in de Verenigde Staten te beluisteren was. In de jaren negentig werd Trump een vaste gast en beller en werd hij er regelmatig verleid tot uitspraken waar zelfs zijn onbesuisde gastheer Stern soms steil van achterover sloeg.

Bijvoorbeeld in dit fragment, waarin hij de voormalige Miss Universe Alicia Machado aanduidt als “Miss Piggy”:

Lees ook ‘Miss Piggy’ is een wapen voor Hillary

Over Trumps optredens bij Stern is al vaker geschreven, bijvoorbeeld in dit overzicht van Buzzfeed, maar in een mooi artikel legt Politico donderdag uit hoe het toch kan dat de radioshow zo fataal is voor Trump. Sterns hele show is er op gericht gasten op geniepige wijze te tackelen, en dat maakt zijn show zo gevaarlijk. Stern, zoals journaliste Virginia Heffernan schrijft:

is een diabolische, dominante speler. Er is geen interviewer die zo behendig is in het stellen van behendige, leidende vragen in de categorie:
‘Wanneer ben je eigenlijk gestopt je vrouw te slaan?’ Met andere woorden: Stern slaagt erin mensen binnen de kortste keren de slechtste versie van zichzelf te laten omarmen en dingen te zeggen waar ze hun hele leven spijt van houden.

Goeie vraag is dan: waarom ga je daar in godsnaam zitten, bij herhaling? Zeker nu Trump de media haast volledig in de ban heeft gedaan en journalisten ermee worstelen hoe ze hem moeten interviewen is het moeilijk voor te stellen dat Trump zich vrijwillig te grazen liet nemen door Stern.

Bijvoorbeeld in dit fragment, waarin Stern Trump heel handig de uitspraak ontlokt dat hij prinses Diana wel had “gekregen”.

In Sterns show kwamen vooral kwetsbare figuren voorbij, op zoek naar snelle roem, het type dat je bijna tegen zichzelf in bescherming wil nemen. Maar juist dat was het type waartoe Trump in de jaren negentig ook behoorde, schrijft Heffernan. Hij zat financieel aan de grond, had zijn vastgoedkansen in Atlantic City verpest en zijn vrouw verlaten. En dus kwam Trump maar al te graag in Sterns show, gaf hij toe er zelfs een beetje verslaafd aan te zijn en liep hij met open ogen in alle valstrikken.

Zelfs als het niet alleen maar ging over welke vrouwen Trump “zou doen”, maar over geopolitieke kwesties, waarmee Trump de uitspraak werd ontlokt dat de inval in Irak een goed idee is. Een uitspraak die hem de volledige campagne is blijven achtervolgen.

Stern blijft Trump overigens niet alleen achtervolgen met zijn rijke audioarchief. De radiopresentator maakte onlangs zijn stemvoorkeur bekend. Hij gaat op 8 november voor Hillary Clinton.