VVD wil lastenverlichting en meer geld voor Defensie

Liberalen willen ook strengere eisen stellen aan vluchtelingen en investeren in veiligheid en infrastructuur.

Mark Rutte bij het VVD-Voorjaarscongres
Mark Rutte bij het VVD-Voorjaarscongres Foto Siese Veenstra/ ANP

Tien miljard euro lastenverlichting voor bedrijven en burgers, één miljard euro meer voor Defensie en krachtig opkomen voor de Nederlandse verworvenheden. Dat zijn een aantal van de belangrijkste speerpunten van het VVD-verkiezingsprogramma dat vanochtend is gepresenteerd op het Centraal Station in Den Haag.

VVD-leider en premier Mark Rutte zei in een toelichting op het programma dat hij het belangrijk vindt dat Nederland na een aantal moeilijke jaren gaat merken dat we uit de economische crisis zijn gekomen. Nu het economisch beter gaat, wil Rutte gaan werken aan het “wegnemen van zorgen van mensen”.

Twitter avatar pimvandendool Pim van den Dool Bruijn: ‘Ons plan is vandaag om Nederland elke dag een stukje beter te maken. De basis is op orde, maar we zijn er nog lang niet.’ #vvd
Twitter avatar pimvandendool Pim van den Dool Premier Rutte krijgt eerste exemplaar VVD-verkiezingsprogramma uitgereikt door cie voorzitter Jan Anthonie Bruijn. https://t.co/yheodHpunB

In het 69 pagina’s tellende verkiezingsprogramma Zeker Nederland staan een aantal duidelijk rechtse thema’s. De regeringspartij wil meer geld voor veiligheid, infrastructuur en kennis. De straffen voor moord en doodslag moeten omhoog en boetes voor lichte verkeersovertredingen buiten de bebouwde kom omlaag.

De VVD wil verder strengere eisen stellen aan vluchtelingen en migranten. Zij moeten hun eigen inburgering betalen en krijgen verplicht onderwijs in de Nederlandse normen en waarden. Rutte zei vanochtend al op Radio 1:

“Leraren moeten daar verplicht les in gaan geven en ook vertellen hoe in Nederland gedacht wordt over bijvoorbeeld homoseksualiteit.”

Solide pensioenstelsel voor ouderen

Verder hopen de liberalen ook oudere kiezers door de ouderenzorg te verbeteren. Voor verzorgings- en verpleeghuizen moet een kwaliteitsnorm komen. Instellingen die niet aan deze norm voldoen moeten worden gesloten. De VVD wil ook dat ouderen meer te zeggen hebben over hun pensioen:

Twitter avatar pimvandendool Pim van den Dool VVD wil persoonlijk pensioenpotje voor iedereen en ook AOW en aanvullend pensioen op maat.

De liberalen willen ook verder bezuinigen op ontwikkelingssamenwerking. De VVD vindt dat de ODA-norm, het percentage van 0,7 procent van het BBP dat naar ontwikkelingssamenwerking moet gaan, “gemoderniseerd” moet worden. Hoeveel de liberalen precies willen korten is nog onduidelijk. In de kabinetten Rutte I en II is er al 30 procent bezuinigd op ontwikkelingshulp.