VS beschuldigen Rusland van hacken campagne

Wikileaks

De VS zeggen dat Rusland hun verkiezingen probeert te beïnvloeden door hacken van politieke organisaties. Vrijdag lekte WikiLeaks e-mails.

De Verenigde Staten beschuldigen Rusland van directe inmening in de aankomende verkiezingen door computers van politieke organisaties te hacken, zoals het Democratische Nationale Comité (DNC).

Inlichtingendiensten zeggen ervan overtuigd te zijn dat de Russische regering achter de recente cyberaanvallen zit. De Directeur Nationale Inlichtingen en het Departement van Homeland Security hebben een gezamenlijke verklaring uitgegeven. Gezien de „omvang en gevoeligheid” van de vijandige acties kunnen alleen de „hoogste functionarissen” van het Kremlin deze activiteiten hebben geautoriseerd, stellen de diensten.

„De Amerikaanse inlichtingengemeenschap is ervan overtuigd dat de Russische regering de recente schendingen van e-mails van Amerikaanse personen en instituties regisseerde, waaronder van Amerikaanse politieke organisaties”, aldus een gezamenlijke verklaring. „Deze diefstallen zijn bedoeld om het Amerikaanse verkiezingsproces te beïnvloeden.”

Deze zomer lekte een groot aantal e-mails van de DNC uit. Dit leidde tot het aftreden van voorzitter Debbie Wasserman Schultz, aan de vooravond van de Democratische Nationale Conventie. Binnen de regering nam de afgelopen tijd de druk op president Obama toe om Rusland aan te spreken op de acties van hackers.

De stafchef van het Amerikaanse leger had donderdag ook harde woorden voor Rusland. „Onlangs zei de Russische ambassadeur in het Verenigd Koninkrijk: ‘De wereldorde maakt een fundamentele crisis door, met de Krim, Oekraïne en Brexit.’ Hij riep op tot de ontmanteling van de NAVO en de EU en hij zei: ‘Rusland kan nu een conventionele oorlog in Europa voeren en winnen. Rusland is het enige land dat altijd relevant zal blijven. Elk ander land is overbodig, ook de VS.’ Het spel is begonnen.”

WikiLeaks lekte vrijdagavond de eerste 2.050 van de ruim 50.000 e-mails van Hillary Clintons campagnevoorzitter John Podesta. Ze gaan onder meer over de verkoop van het bedrijf ‘Uranium One’ aan mensen uit Russische regeringskringen, waardoor Rusland in feite greep kreeg op eenvijfde van de uraniumproductie in de Verenigde Staten.