VS beschuldigen Rusland officieel van cyberaanvallen

De afgelopen tijd zijn onder meer servers van de Democratische Partij gehackt. De VS zeggen nu dat alleen Rusland daarvoor verantwoordelijk kan zijn.

Een aanhanger van de Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton tijdens het partijcongres afgelopen zomer.
Een aanhanger van de Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton tijdens het partijcongres afgelopen zomer. Foto Jim Young / Reuters

De Verenigde Staten hebben Rusland vrijdag officieel als schuldige aangewezen voor de recente cyberaanvallen op onder meer de Democratische Partij. Volgens Washington zijn de acties een poging van het land om “zich te bemoeien” met de komende presidentsverkiezingen, zo meldt persbureau Reuters.

Het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid stelt in een verklaring dat gezien de “omvang en nauwkeurigheid” waarmee de aanvallen werden uitgevoerd, “enkel hooggeplaatste autoriteiten in Rusland de pogingen kunnen hebben goedgekeurd”. De bij de hackpogingen gebruikte methodes komen volgens het ministerie overeen met de manier waarop Russische veiligheidsdiensten vaker toegang weten te verkrijgen tot informatie.

Het cyberschandaal begon met het inbreken bij computers van het Democratische Nationale Comité (DNC). Vlak voor de start van het partijcongres afgelopen zomer werden via Wikileaks duizenden e-mails gelekt waaruit bleek dat de partijtop overwoog de campagne van Bernie Sanders te saboteren. Sanders verloor de strijd om de Democratische nominatie uiteindelijk van Hillary Clinton. Partijvoorzitter Debbie Wasserman Schulz stapte op na de onthullingen.

Lees ook: Waarom Russische hackers zich tegen Hillary keren

Meer aanvallen volgden

In de maanden daarna volgden nog diverse aanvallen. Zo werd er onder meer gestolen uit databases met informatie over kiezers in Arizona en Illinois. Het ging om gegevens over zo’n 200.000 stemgerechtigden, zoals hun woonplaats en geboortedatum.

Al vrij snel wezen vingers in de VS richting Rusland, maar een officiële beschuldiging was er toch niet. De druk op president Barack Obama nam de laatste tijd toe om dat wel te doen. “We zijn nu in een positie om deze activiteiten aan de Russische regering toe te schrijven”, blijkt uit de verklaring van het ministerie van Binnenlandse Veiligheid.

CrowdStrike, een Amerikaans bedrijf dat gespecialiseerd is in cyberveiligheid, deed afgelopen tijd onderzoek na de digitale inbraak bij de Democraten. Daaruit kwamen twee hackersgroepen naar voren. De groepen zouden onafhankelijk van elkaar opereren. De ene in opdracht van de Russische geheime dienst (FSB) en de andere voor de militaire inlichtingendienst (GROe).

President Vladimir Poetin heeft de beschuldigingen altijd ontkend. Een woordvoerder van het Kremlin noemt de aantijgingen tegenover persbureau Interfax”onzin”.