Vrees voor meer vervalsingen

Veilinghuis Sotheby’s verkocht in 2011 vals schilderij Frans Hans

Een portret van een man dat door veilinghuis Sotheby’s in Londen is verkocht als een werk van Frans Hals, blijkt een vervalsing. Dat maakte Sotheby’s gisteren bekend. Uit chemisch onderzoek blijkt dat het schilderij materiaal bevat dat niet uit de tijd van Hals stamt. De Amerikaanse privéverzamelaar die het paneel in 2011 voor bijna 10 miljoen euro pond kocht, heeft zijn geld inmiddels teruggekregen.

Inmiddels zijn er ook twijfels over schilderijen van Lucas Cranach en Parmigianino die uit dezelfde verzameling komen als de nu ontmaskerde Hals. In de Britse media verschenen de afgelopen dagen artikelen waarin al vergelijkingen zijn getrokken met Han van Meegeren, de Nederlandse meestervervalser die erin slaagde zelfgemaakte Vermeers aan musea te slijten. „Dit is het grootste kunstschandaal van de afgelopen eeuw”, zei de Nederlandse handelaar in Oude Meesters Bob Haboldt in de Mail on Sunday. (ANP)