Vindicat doet alsnog aangifte van incident introductie

Tijdens de introductieperiode werd een aspirant-lid dusdanig aangepakt dat hij met hoofdletsel moest worden behandeld in het ziekenhuis.

Het hoofdgebouw van Vindicat in het centrum van Groningen.
Het hoofdgebouw van Vindicat in het centrum van Groningen. Foto Vincent Jannink/ ANP

Het bestuur van Vindicat heeft donderdag alsnog aangifte gedaan van een incident tijdens de afgelopen introductieperiode. Een aspirant-lid werd in het ziekenhuis opgenomen nadat hij hoofdletsel had opgelopen tijdens de ontgroening. De studentenvereniging wilde aanvankelijk geen aangifte doen, maar komt daar nu door “voortschrijdend inzicht” op terug.

Tijdens de introductie zou een van de leden op het hoofd van het slachtoffer zijn gaan staan. Die liep daarbij een hersenoedeem op, een gevaarlijke zwelling in de hersenen door vochtophoping. Rector van de vereniging Stijn Derksen bevestigde eerder het incident tegenover NRC.

Vindicat wilde aanvankelijk zelf geen aangifte doen en liet dat “in eerste instantie aan het slachtoffer”. Dat was echter onmogelijk doordat het aspirant-lid voor aanvang van de introductie een zwijgcontract had ondertekend. Onthullingen over de ontgroening zouden daarom bestraft worden met een boete van 25.000 euro.

Lees ook: Ontgroenen steeds minder van deze tijd

Druk werd opgevoerd

De afgelopen weken werd de druk op Vindicat flink opgevoerd om toch met het voorval naar de politie te stappen. Zo stelde het Openbaar Ministerie (OM) een strafrechtelijk onderzoek in en verklaarden de Rijksuniversiteit Groningen, de Hanzehogeschool en de gemeente Groningen in een gezamenlijke verklaring dat ze met de ontgroeningen willen stoppen. Ook werd besloten studentenverenigingen voorlopig niet op te nemen op de Nationale inventaris immaterieel cultureel erfgoed.

Het “voortschrijdend inzicht” dat het bestuur van Vindicat nu in een bericht op de website aanhaalt om alsnog aangifte te doen, lijkt dan ook vooral uit deze ontwikkelingen voort te komen. De vereniging was vrijdag niet bereikbaar voor een toelichting op het besluit.