Verstandig om te wachten

De economische theorie gaat ervan uit dat als een munt daalt dat er uiteindelijk voor zorgt dat de economische activiteit gaat toenemen. Voor buitenlandse investeerders wordt het immers goedkoper om productie te verplaatsen naar het land met de lagere valuta. Hierdoor neemt de economische activiteit toe en zal de munt van het land weer stijgen. Dat is ook de gedachtegang van Brexit-aanhangers. Maar er speelt nu iets anders. Het pond daalt niet omdat het economisch slecht gaat, maar door onzekerheid. Nu investeren in Groot-Brittannië kan weleens fout aflopen, omdat de Britten met het grootste deel van de wereld nieuwe verdragen moeten afsluiten. Een verstandige investeerder wacht dan even. Door deze investeringsstop kan het weleens langer duren om voordeel te behalen uit de lagere munt. Dat sommigen denken dat het pond nog eens 20 procent kan dalen is ook niet uit te sluiten.

Heeft u een vraag aan het financiële panel? Mail naar beleggen@nrc.nl