Van Aartsen stopt in maart vervroegd als burgemeester

Eigenlijk zou de termijn van Van Aartsen pas 1 december 2017 aflopen.

Burgemeester Jozias van Aartsen opent de burgemeestersconferentie in Den Haag. Burgemeesters uit de hele wereld zijn aanwezig in het World Forum in Den Haag.
Burgemeester Jozias van Aartsen opent de burgemeestersconferentie in Den Haag. Burgemeesters uit de hele wereld zijn aanwezig in het World Forum in Den Haag. Foto: ANP

Burgemeester van Den Haag Jozias van Aartsen legt zijn ambt vervroegd neer. In een brief aan de gemeenteraad maakte hij vanochtend bekend per 1 maart 2017 terug te treden. Eigenlijk zou de termijn van Van Aartsen pas 1 december 2017 aflopen.

Van Aartsen treedt eerder terug omdat zijn opvolger anders onvoldoende tijd zou hebben zich in te werken voorafgaand aan de gemeenteraadsverkiezingen van 28 maart 2018, zo schrijft hij.

Een nog amper ingewerkte burgemeester, die nog niet aan Haagse begrotingsonderhandelingen heeft deelgenomen, zal te maken krijgen met een nieuw gekozen raad, een collegevorming waarbij voor hem of haar geen formele rol is weggelegd en zal leiding moeten geven aan een nieuw college. Dat lijkt mij ongewenst, mede vanwege de complexe politieke situatie, en de grote uitdagingen waarvoor het bestuur van onze stad zich ook in de komende jaren gesteld zal zien.

Lees ook: Interview met Jozias van Aartsen in 2014

Van Aartsen begon in maart 2008 als burgemeester van Den Haag en werd in 2014 herbenoemd voor een periode van 6 jaar. Omdat hij eind 2017 70 jaar wordt zou zijn termijn sowieso al vervroegd beëindigd worden, aangezien burgemeesters op die leeftijd automatisch eervol ontslag krijgen. Van Aartsen kiest er nu dus voor negen maanden eerder te vertrekken.