Tweede Kamer gebiedt ministers keiharde aanpak ‘alcomobilist'

Verkeersveiligheid

Een Kamermeerderheid wil automobilisten met een slok op strenger straffen. Onder meer door herinvoering van het alcoholslot.

Dronken automobilisten moeten harder worden aangepakt. Dat wil de Tweede Kamer van het kabinet, zo bleek donderdag in een debat over herinvoering van het alcoholslot.

Een Kamermeerderheid wil dat de auto van ‘alcomobilisten’ in beslag kan worden genomen en verkocht. De maximumperiode om een rijbewijs in te trekken moet van zeven maanden naar vijf jaar, en rijgeschiktheidsonderzoek moet al bij 1,3 promille alcohol in het bloed worden opgelegd, in plaats van bij 1,7 promille nu. De verantwoordelijke ministers Van der Steur (Veiligheid en Justitie, VVD) en Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu, VVD) zegden toe naar strenger sanctiebeleid te gaan kijken.

Beiden kregen ook opdracht van de Kamer het alcoholslot opnieuw in te voeren. Vorig jaar maakten de hoogste rechters een einde aan dit instrument dat bestuurders met een slok op autorijden onmogelijk maakt. Reden was dat niemand twee keer bestraft mag worden voor hetzelfde delict. Wie al strafrechtelijk is veroordeeld voor dronken rijden, mag niet via het bestuursrecht een tweede sanctie zoals het alcoholslot opgelegd krijgen.

De oplossing is volgens de Kamer opleggen van een alcoholslot over te hevelen naar het strafrecht.

Minister Van der Steur is daar niet enthousiast over. Volgens hem zullen rechters die sanctie nauwelijks opleggen, al is het maar omdat de automobilist zo’n slot zelf moet betalen. Daar is zo’n 5.000 euro mee gemoeid, veel meer dan de boetes voor dronken rijden. Schultz wees erop dat het alcoholslot in België is opgenomen in het strafrecht. Daar wordt het jaarlijks 40 keer opgelegd, waar dat in Nederland 3.000 keer per jaar gebeurde.

Volgt Nederland de Belgische praktijk, dan verwachten beide ministers jaarlijks 30 tot 100 veroordelingen tot een alcoholslot. Als de staat betaalt, kost dat enkele miljoenen, aldus Van der Steur. „Geld dat ik niet op mijn begroting heb.” De Kamer hield voet bij stuk.

Diverse Kamerleden wezen in het debat op het aantal doden door alcohol in het verkeer: 140 per jaar, meer dan het aantal jaarlijkse moorden. „Dat zijn er 120”, aldus het D66-Kamerlid Belhaj.

Schultz en Van der Steur komen dit voorjaar met voorstellen om die wensen van de Tweede Kamer uit te voeren. Van der Steur verwacht dan ook meer duidelijkheid over de mogelijkheden van een alcoholenkelband voor recidivisten. Hij heeft verder met de korpschef van de landelijke politie afgesproken dat de alcoholcontroles in het verkeer zullen worden geïntensiveerd.