Trump wil zondag revanche bij debat

Debat op zondag

Donald Trump staat onder druk tijdens het tweede verkiezingsdebat zondag. Dit keer heeft hij zich wel voorbereid – een beetje dan.

Foto Jason Connolly / AFP

In de aanloop naar het tweede Amerikaanse verkiezingsdebat op zondagavond staat vooral Donald Trump onder zware druk. De Republikein is sterk in de verdediging gedrongen door zijn magere optreden in het eerste debat en door aanhoudende onthullingen in de media over zowel zijn belastingmoraal als over zijn gedrag jegens vrouwen. Vrijdag dook The Washington Post bijvoorbeeld een video op, waarin Trump, zich niet bewust van een open staande microfoon, zich zeer grof over vrouwen uitlaat.

Trump had zich op het eerste debat nauwelijks voorbereid; dat wreekte zich. Dit keer oefent hij wél – een beetje. Zondagavond treden hij en Hillary Clinton, wier voorsprong in de peilingen na het eerste debat toenam, weer tegenover elkaar aan, dit keer in Washington University in St. Louis. Er is een groot verschil met vorige keer: het tweede debat is een zogeheten town hall meeting: er is een door enquetebureau Gallup geselecteerd publiek van zwevende kiezers aanwezig, dat vragen stelt.

Lees ook: Belasting ontwijken is slim, zegt de man die wil regeren

De kandidaten hebben telkens twee minuten om te antwoorden, waarna de gespreksleiders, (Martha Raddatz, internationaal verslaggever van ABC, en CNN-presentator Anderson Cooper) een minuut hebben voor een vervolgvraag of voor discussie.

De kandidaten kunnen zich dus niet alleen op elkáár richten. Ze moeten het publiek voor zich winnen, tegelijkertijd hun tegenstander aanvallen en dan ook nog rekening houden met de kijkers. Clinton heeft zich daarom opnieuw teruggetrokken om zich voor te bereiden, met een kring getrouwen en haar adviseur Philippe Reines weer in de rol van Trump.

En Donald Trump, de man van de massabijeenkomsten, hield donderdag een oefen-town hall in New Hampshire. „Dit heeft niets te maken met (het debat van) zondag”, bezwoer hij het publiek, maar normaliter begeeft Trump zich niet in een dergelijke setting. Er stond zelfs een klok om hem aan antwoorden van twee minuten te houden (wat hem niet lukte).

Ondertussen waren er ook grote verschillen met zondag: het publiek bestond uit Trump-aanhangers, en die stelden hun vragen niet zelf; ze werden voorgelezen door de gespreksleider. Ook kon Trump aftrappen met een van zijn lange, onsamenhangende toespraken.

Onverbiddelijk tikt de klok verder naar de verkiezingen op 8 november. In sommige staten mag al gestemd worden. En na dit debat is er nog maar één kans; op woensdag 19 oktober treden Clinton en Trump voor het laatst tegen elkaar aan.

En dan is er ook nog orkaan Matthew die dit weekend veel aandacht van de kandidaten weg zal zuigen. De storm trekt eerst over swingstate Florida, en daarna langs Georgia en South Carolina. Voor overstromingen nadien wordt gevreesd. Twee en een half miljoen mensen, grotendeels in Florida, hebben een evacuatiebevel gekregen, terwijl in die staat dinsdag de deadline voor kiezersregistratie verloopt en de stembiljetten voor het per post stemmen – een methode die vooral Republikeinen prefereren – afgelopen week in de bus vielen.

De Clintoncampagne vroeg de staat om meer tijd voor de kiezersregistratie, maar dat verzoek werd geweigerd door gouverneur Rick Scott, een Republikein die Trump steunt.