Ten minste 22 soldaten gedood in vluchtelingenkamp Niger

Onbekende aanvallers openden donderdagavond het vuur op soldaten die een Malinees vluchtelingen kamp beschermden.

Kinderen lopen in het Assaga-vluchtelingenkamp in het zuidoosten van Niger.
Kinderen lopen in het Assaga-vluchtelingenkamp in het zuidoosten van Niger. Foto Boureima Hama / AFP

In Niger zijn donderdag zeker 22 soldaten gedood bij een aanval op een vluchtelingenkamp, zo meldt de premier van Niger, Brigi Rafini aan Reuters. Onbekende aanvallers openden donderdagavond het vuur op soldaten die een Malinees vluchtelingenkamp beschermden in de regio Tahou.

Er is nog niks bekend over de aanvallers. Premier Rafini heeft tegen staatsomroep TeleSahel gezegd dat het dodental nog op kan lopen. “We weten nog vrij weinig over de aanval.” Speculeren over de identiteit van de aanvallers deed hij niet.

Er worden vaker aanvallen uitgevoerd op soldaten in Niger. In september vielen onbekende gewapende mannen ook al een Malinees vluchtelingenkamp aan. Daarbij kwamen twee vluchtelingen om.

Boko Haram

Terreurgroepen als Boko Haram en Al-Qaeda houden de regio al jaren in z’n greep. Duizenden mensen kwamen om door het geweld en meer dan twee miljoen mensen zijn ontheemd. Uit een recentelijk Human Rights Watch-rapport blijkt dat een hele generatie kinderen in Nigeria verstoken is geraakt van scholing door Boko Haram. De terreurgroepering wil in het land de islamitische sharia-wetgeving invoeren.

Uit een telling van de IOM, Internationale Organisatie voor Migratie, van eerder dit jaar bleek dat de vluchtroute via Niger, mede door het toegenomen geweld, steeds drukker werd. In de eerste maanden van 2016 reisden zeker 60.000 migranten door de regio Agadez. Niger is een knooppunt voor West-Afrikaanse migranten die naar Algerije en Libië willen. Velen van hen reizen vervolgens door naar Europa.

Vluchtelingendeal

Sinds het vluchtelingenakkoord tussen Turkije en de Europese Unie in maart van kracht werd, is de belangrijkste route van vluchtelingen naar Europa verplaatst. Kwamen eerst nog de meeste migranten aan op de Griekse eilanden vanuit Turkije, inmiddels steken zij weer vanuit Noord-Afrika de Middellandse Zee over naar Italië.

Lees ook: Dit staat in de Turkije-deal, punt voor punt

Eerder kwam de Europese Unie met een plan om samen te werken met Afrikaanse leiders om de migrantenstroom in te dammen. Er zou vooral geld gepompt worden in het verbeteren van de leefomstandigheden in landen waar veel vluchtelingen vandaan komen. Het plan kreeg direct kritiek, omdat de EU ook zou samenwerken met dictators die zich schuldig maken aan mensenrechtenschendingen, zoals Bashir van Soedan en Afewerki van Eritrea.