staalindustrie

Nieuwe heffingen tegen Chinese staaldump

Als sanctie tegen goedkoop Chinees staal dat ver onder de kostprijs in Europa wordt aangeboden heeft de Europese Commissie vrijdag tot nieuwe importheffingen besloten, een proces bekend als dumping. De dumpprijzen komen neer op oneerlijke concurrentie en zorgen voor schade aan de Europese economie, aldus een woordvoerder. Op warmgewalst staal wordt voor importeurs een heffing tot 22,6 procent van kracht en op zware staalplaten tot 73,7 procent. De maatregelen moeten Europese staalproducenten, zoals Tata in IJmuiden, ArcelorMittal en ThyssenKrupp wat „ademruimte” geven, aldus de woordvoerder van de Europese Commissie.De toeslagen worden in eerste instantie voor zes maanden doorgevoerd en gaan mogelijk ook gelden met terugwerkende kracht. Op tal van andere (staal)producten uit China werden al eerder heffingen doorgevoerd. (ANP)