Pond doet pijn

De bekende FTSE 100-index staat op een hoogtepunt en de brede MSCI UK-index staat ruim 16 procent hoger dan aan het begin van het jaar. Beide indices doen het daarmee duidelijk beter dan de brede MSCI Europe-index, die dit jaar met 3,3 procent is gedaald. Desondanks zijn beleggers beslist niet enthousiast over Brexit en de consequenties daarvan. De wisselkoers van het Britse pond bereikte vrijdag een 31-jarig dieptepunt ten opzichte van de Amerikaanse dollar en ook ten opzichte van de euro is de daling zeer fors. Uitgedrukt in euro is de MSCI UK-index dit jaar dan ook met iets meer dan 3 procent gedaald. Een zwakke valuta gaat het Verenigd Koninkrijk niet helpen aan een hernieuwde industrialisatie van zijn economie. Zij zorgt wel voor hogere inflatie en daarmee hogere rentevergoedingen op Britse leningen. Dat is bijzonder pijnlijk voor een land met een tekort van 5,6 procent op zijn lopende rekening.