Politie: ernstig plichtsverzuim vier agenten bij fatale arrestatie Henriquez

De agenten blijven voorlopig geschorst tot een beslissingen wordt genomen over mogelijke disciplinaire maatregelen.

Bloemen in het Zuiderpark
Bloemen in het Zuiderpark Foto: Bart Maat/ANP

De politie heeft vandaag het intern onderzoek afgerond naar het handelen van de vijf agenten betrokken bij de dood van Mitch Henriquez. Daaruit blijkt dat vier van hen „ernstig plichtsverzuim” valt te verwijten. Een vijfde agent wordt ook plichtsverzuim verweten, maar van een minder ernstige aard dan de andere vier.

De grote vraag is nu wat er met deze vier agenten gaat gebeuren. Ze zijn op dit moment uit hun functie ontheven en blijven dat volgens de politie tot er een beslissing is genomen over “mogelijke disciplinaire maatregelen”. Of zij hun baan zullen behouden is onduidelijk. Daar kregen de vijf agenten vorig jaar wel toezeggingen over van de toenmalig hoogste baas van de politie, Gerard Bouman. Wat er ook zou gebeuren, niemand zou worden ontslagen, beloofde de korpschef toen. Dat onthulde NRC deze vrijdag.

Een onafhankelijke commissie brengt daar later jaar advies uit over de maatregelen tegen de agenten. Op basis daarvan zal de korpsleiding een beslissing nemen. De vijfde agent, bij wie ook plichtsverzuim is geconstateerd, maar van minder ernstige aard, zit volgens de politie in een „re-integratietraject”. Er wordt gezocht naar een „passende” baan binnen de organisatie.

Dit onderzoek staat los van het strafrechtelijk onderzoek, dat wordt uitgevoerd door het Openbaar Ministerie. Afgelopen maand kondigde het OM aan twee van de vijf agenten te zullen vervolgen. Hen wordt mishandeling met de dood tot gevolg, dan wel doodslag, ten laste gelegd.