Pokémon-figuren verdwijnen uit de duinen van Kijkduin

De maker van het spel geeft gehoor aan de gemeente Den Haag, maar het kort geding is nog niet ingetrokken.

Pokemon-jagers zijn op zoek in Kijkduin. De foto is gemaakt in augustus.
Pokemon-jagers zijn op zoek in Kijkduin. De foto is gemaakt in augustus. Foto Bart Maat / ANP

Er lijkt een einde te komen aan de Pokémon-gekte in Kijkduin. Niantic, de maker van het virtuele spel, heeft de gemeente Den Haag beloofd voor dinsdag 11 oktober alle Pokémons uit het natuurgebied Westduinpark te verwijderen.

Eind september sleepte de gemeente Den Haag het Amerikaanse Niantic voor de rechter wegens de overlast die het spel veroorzaakt in Kijkduin. Het kort geding staat gepland op 11 oktober en de gemeente houdt voorlopig nog vast aan die datum, zo blijkt uit een verklaring:

“Het is goed dat Niantic eindelijk haar verantwoordelijkheid neemt. Dat is wat we wilden. Hiermee wordt het natuurgebied beschermd. Maar pas als we de afspraken over de virtuele nachtdiertjes met Niantic zwart op wit hebben en de figuurtjes daadwerkelijk weg zijn uit het Westduinpark is het kort geding van de baan.”

In een verklaring laat ook ProRail weten contact gehad te hebben met Niantic. De Pokémon-figuren bevinden zich namelijk ook op plaatsen dicht langs het spoor. Dit leidt tot gevaarlijke situaties volgens het spoorwegbedrijf en daarom zocht het contact met de Pokémon Go-maker. “Lang bleef het stil aan de andere kant van de lijn. Tot donderdagavond, toen de advocaat van Niantic contact opnam”, zo laat ProRail weten. In de verklaring valt te lezen dat de poppetjes ook langs het spoor verwijderd worden.

Pokémonhoofdstad

Het Haagse Kijkduin werd begin augustus door de gemeente zelf omgedoopt als ‘Pokémonhoofdstad van Nederland’, vanwege de vele Pokémon die daar te vinden waren. Er kwam zelfs een ludieke paal waar de eretitel op prijkte. Tot ongenoegen van de omwonenden. In een open brief naar de gemeente klaagden ze over de overlast, waaronder achtergelaten rommel en wildplassen.

De gemeente plaatste daarom hekken om onder meer de duinen te beschermen en er werden extra prullenbakken en openbare toiletten neergezet. Maar de hoogtijdagen van het populaire Pokémon Go lijken overigens voorbij. Had de game op 20 juli nog 45 miljoen dagelijkse spelers, begin september was dat aantal met eenderde afgenomen.

Lees ook: Pokémon Go: de hype is voorbij