Pegida mag logo met hakenkruis dragen

Den Haag wilde het logo verbieden tijdens een bijeenkomst van Pegida zondag in de gemeente.

De voorman van Pegida, Edwin Wagensveld werd eerder nog gearresteerd voor het dragen van het logo met daarop het hakenkruis.
De voorman van Pegida, Edwin Wagensveld werd eerder nog gearresteerd voor het dragen van het logo met daarop het hakenkruis. Foto ANP

Pegida Nederland mag zondag tijdens een bijeenkomst in Den Haag het logo dragen waarop een klein hakenkruis in een prullenmand is afgebeeld. Dat heeft de rechtbank in Den Haag vrijdagmiddag besloten.

De anti-islambeweging had voor komende zondag een vergunning aangevraagd om te demonstreren in Den Haag. Dat mocht van de gemeente, mits het hakenkruis op het logo -waarop ook de vlaggen van de PKK, IS en de Antifascisten staan- niet zichtbaar zou zijn. Daarop stapte Pegida naar de rechter en werd in het gelijk gesteld.

Volgens de rechter zou een verbod op het logo met het hakenkruis een beperking zijn van de vrije meningsuiting. Ook is het volgens de rechtbank niet aan de gemeente om te zeggen dat het logo afgeplakt moet worden, omdat het staat voor wat Pegida wil vertellen.

Tekst gaat verder onder tweet:

Eerder voorval

Edwin Wagensveld, voorman van Pegida Nederland, werd begin februari in Amsterdam bij een Pegida-demonstratie nog gearresteerd omdat hij een t-shirt droeg met daarop het logo met het hakenkruis. Toen de behandeling van de zaak begin september van start ging bij de Amsterdamse rechtbank, werd Wagensveld opnieuw opgepakt voor dezelfde overtreding. Gekleed in dat shirt stond Wagensveld namelijk buiten de rechtbank te wachten.

Toen hij buiten bleef staan en iemand anders een spandoek ontvouwde, besloot de burgemeester in te grijpen op grond van de Wet openbare manifestaties. Er zou sprake zijn van bedreiging van de openbare orde. Hij werd in een politiebusje afgevoerd. De zaak is op verzoek van het OM aangehouden. Burgemeester Van der Laan wil geen afbeeldingen van hakenkruizen in de stad omdat zo veel Amsterdamse Joden zijn vermoord en in de stad nog steeds een grote Joodse gemeenschap leeft.