Orkaan Matthew

Dodental Haïti loopt op tot rond 300

Foto HECTOR RETAMAL / AFP

Het dodental van de orkaan Matthew in Haïti is opgelopen tot naar schatting 300. Dat is gebleken toen afgelegen dorpen in het zuidelijke schiereiland van Haïti, dat direct in het pad lag van de orkaan, contact hebben gelegd met de buitenwereld nadat de storm dinsdagavond laat voorbijraasde.

Volgens Emmanuel Pierre, een coördinator van het Haïtiaanse Ministerie van Binnenlandse Zaken, zijn in het zuidwesten van het eiland zeker 283 mensen omgekomen, zei hij tegen persbureau AP. Uit cijfers vanReuters zou blijken dat het om ten minste 339 slachtoffers gaat.

Reddingswerkers hadden donderdag grote moeite om de regio Grande Anse in zuidwestelijk Haïti te bereiken. Het gebied werd getroffen door windsnelheden van 235 kilometer per uur, waardoor muren en daken van naar schatting 30.000 woningen werden verwoest. Op de foto staat een bewoner van Croix Marche-a-Terre in zijn vernielde woning.

Haïti, het armste land van het westelijk halfrond, werd in 2010 getroffen door een zware aardbeving bij de hoofdstad Port-au-Prince. Daarbij kwamen zo’n 200.000 mensen om. Matthew heeft ook de Bahama’s hard getroffen, en teistert deze vrijdag de oostkust van Florida. Miljoenen mensen moeten daar hun huizen verlaten. (AP/Reuters)