Weer Nederlandse bedrijven aangevallen in Ethiopië

De aanvallen op kwekerijen vloeien voort uit de groeiende politieke spanningen tussen de regering en lokale bevolkingsgroepen.

Demonstranten in Ethiopië, vorige week.
Demonstranten in Ethiopië, vorige week. Foto Tiksa Negeri / Reuters

Na Africa Juice dinsdag, zijn opnieuw twee Nederlandse bedrijven aangevallen in Ethiopië. Dat bevestigt het ministerie van Buitenlandse Zaken. Om welke twee bedrijven het gaat, kan de woordvoerder niet zeggen.

Begin september vertrok het tuinbouwbedrijf Esmeralda Farms al uit Ethiopië. Het leed tien miljoen dollar schade door de aanvallen. Zeshonderd medewerkers in Ethiopië raakten hun baan kwijt, en ook de Nederlandse tak in Aalsmeer werd opgeheven. Begin vorige maand werden nog drie Nederlandse bloemenbedrijven aangevallen door betogers.

Uitbreiding hoofdstad ten koste van bewoners

De aanvallen op kwekerijen vloeien voort uit de groeiende politieke spanningen tussen de regering in Addis Abeba en lokale bevolkingsgroepen in de regio’s Amhara en Oromiya. De regering wil meer land, zodat het de hoofdstad kan uitbreiden en grond kan verkopen aan buitenlandse investeerders. Demonstranten beschuldigen de regering van de lage compensatie daarvoor.

De buitenlandse bedrijven zijn een makkelijk doelwit voor de bevolking om hun onvrede te uiten. Zij zien de investeringen van de bedrijven als symbool voor samenwerking met de Ethiopische regering.

Honderden doden in demonstraties

De laatste dagen zijn zeker elf buitenlandse tuinbouwbedrijven aangevallen door de onrust in het land, volgens een lokale zender in Ethiopië. In Ethiopië zitten zo’n 130 Nederlandse bedrijven, waarvan ongeveer negentig in groenten en bloemen.

Sinds het begin van de onrusten zijn honderden demonstranten doodgeschoten. Op zondag kwamen 55 mensen om het leven door verdrukking toen de politie een groep protestanten met traangas uiteen probeerde te drijven tijdens een cultureel festival in de regio Oromiya, vlakbij de hoofdstad. Er zouden hoge traditionele leiders spreken, wat jongeren wilden voorkomen. Ze kruisten als verzetssymbool hun polsen boven het hoofd en rukten naar het podium op.

Lees ook: Ongelooflijk maar waar: massademonstraties in Ethiopië

Beveiliging Nederlandse bedrijven toegezegd

De Nederlandse ambassadeur in Ethiopië heeft contact met de staatssecretaris van Landbouw en de adviseur van de minister-president, volgens een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Zij zouden beveiliging voor de bedrijven hebben toegezegd.

Ministers Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, PvdA) en Koenders (Buitenlandse Zaken, PvdA) hebben de Ethiopische overheid aangedrongen in dialoog te gaan met de demonstranten. Nederlanders in Ethiopië wordt aangeraden contact te zoeken met de ambassade.