Onzekerheid duurt lang

De negatieve impact van Brexit voor het Verenigd Koninkrijk zal komend jaar nog veel duidelijker worden als de gevolgen van de afnemende investeringen en huizenprijzen neerdalen. De onderhandelingen zullen ook helemaal geen twee jaar gaan duren, maar eerder zes tot tien jaar. En al die tijd zal de onzekerheid voortduren. Er moet voor deze interim-periode een oplossing komen voor de Britse handel. Simpelweg terugvallen op WTO-regels is onvoldoende omdat deze de dienstensector niet regelen. Dat is vrij cruciaal, omdat 40 procent (in 2015) van de Britse export naar de EU juist om dienstverlening gaat en de VK meer afhankelijk is van een ononderbroken handel met de EU dan omgekeerd. Het zwakkere pond zal de komende periode echter weinig steun bieden tegen de fors dalende groei van de Britse economie, een situatie die vooral lastig is voor kleinere en middelgrote Britse beursgenoteerde ondernemingen.